-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Dezastrul din agricultura din Timiș a ajuns la urechile Comisiei Europene

În 2017, Timișul s-a clasat pe locul patru în România, cu 684.900 tone, în ceea ce privește producția de grâu, secară și triticale, după Constanța, Teleorman și Dolj. La nivel național s-au obținut 10.163.887 tone. Este un record istoric absolut, cea mai mare producție totală și cea mai mare producție medie 4.836 kg la ha – conform datelor Ministerului Agriculturii, culese din cele 41 de județe ale României. Trebuie să amintim că unii fermieri, inclusiv din Timiș, au obținut producții medii și de 8.000 kg la ha. Rezultatele sunt în funcție de soiurile de grâu cultivate, de tehnologiile și de tratamentele fitosanitare aplicate.

„Trebuie să rămânem în zona seriozității și să reamintim că angajarea determină rezultatul. Dacă nu existau terenurile însămânțate la timp, cu soiurile performante bine stabilite, nu se puteau obține aceste producții istorice. Eu am mai spus-o de multe ori, inclusiv aici la Timișoara și iată că realitatea a confirmat acum”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii, la Timișoara, cu prilejul Zilei grâului 2017, ținută la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde. Anul acesta, deși grâul a scăpat, unele culturi din Timiș s-au confruntat cu cele mai mari calamități din ultimii 27 de ani. De aceea, Ministerul Agriculturii a decis să pompeze în buzunarele fermierilor un sprijin financiar masiv. În plus, de dezastru a fost informată și Comisia Europeană.

În legătură cu acest aspect, Daea a mai spus: „Trebuie să amintesc că 2017 este un an greu pentru partea de vest a României și foarte greu pentru culturile semănate în primăvară, cu excepția mazării. Porumbul, soia și floarea soarelui au suferit foarte mult din cauza temperaturilor extreme, iar producțiile nu sunt pe măsura eforturilor fermierilor. În Timiș este o situație dificilă. Vrem să trecem peste această perioadă foarte grea din agricultură. Am informat Comisia Europeană de situația deosebită din România, îndeosebi din partea de vest, iar avansul din toamnă va fi de 70%. Vă spun că, în 2017, subvențiile vor fi distribuite începând cu data de 16 octombrie. Am discutat și cu specialiștii Direcției Agricole Timiș pentru ca să participe în comisiile de specialitate din Prefectura Timiș pentru a fi constatate calamitățile din câmp, ca să știm exact care va fi sprijinul acordat fermierilor. Este obligatoriu să demonstrăm care este gradul de afectare a culturilor în zona de vest. Cu acest prilej, rog structurile județene ale Ministerului Agriculturii, chiar dacă este sâmbătă sau duminică, să lucrăm și să fim alături de fermieri, să îi ajutăm. Îndemnul meu este ca până în 1 octombrie să terminați toate controale pe teren, astfel încât în 16 octombrie să fie prima zi de transfer al banilor către fermieri”.

Ministrul a mai spus că aceste rezultate foarte bune se datorează și faptului că, pentru prima dată, în 2017, agricultura a primit mai mult de 2% din PIB. „De aceea Guvernul, prin schița noastră de buget, zilele acestea a alocat integral pentru agricultură suma pentru avansul care va începe în data de 16 octombrie 2017. Această sumă este de un miliard de euro. Atât dorim, atât trebuie, atât vom face, atât vom injecta în agricultură în perioada care va urma, astfel ca fermierii să primească banii la timp în conturi, pentru a putea executa lucrările de toamnă cât mai cu succes”, a declarat Daea, la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :