Respinsă de Senat anul trecut, Ordonanța de Urgență nr. 53/2017 a fost adoptată azi de deputați, cu o serie de completări, care prevăd plafonări ale unor amenzi și clarificări utile pentru evidența orelor de lucru.
Între amendamentele aduse în Camera Deputaţilor se numără şi plafonarea cuantumului total al amenzilor pe care le pot primi angajatorii pentru cazurile de muncă nedeclarată, scrie avocatnet.ro.
Pentru astfel de cazuri s-au prevăzut amenzi de câte 10.000 sau 20.000 de lei (nu de maximum 10.000 sau 20.000 de lei). Deputaţii au votat însă ca oricâte cazuri de muncă nedeclarată s-ar descoperi la un angajator, amenzile să nu depăşească, în total, 200.000 de lei.
Concret, amenzile pentru munca nedeclarată sunt pricinuite de cazurile în care se lucrează cu salariaţi fără ca aceştia să aibă contracte de muncă, cu salariaţi care, deşi angajaţi ca part time, lucrează peste norma de lucru, salariaţi care lucrează pe perioada cât contractele le sunt suspendate sau fără ca acestea să fie transmise în Revisal, potrivit legii.
Tot prin OUG nr. 53/2017 s-a introdus în Codul muncii o sancţiune complementară la situaţiile de muncă nedeclarată – sistarea activităţii firmei, până la remedierea problemelor şi plata amenzilor. Deputaţii doresc să introducă însă o completare aici: angajatorii care îşi vor relua activitatea, ignorând această sancţiune şi fără să remedieze problemele găsite de inspectorii muncii vor putea fi sancţionaţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu o amendă (nu se precizează cuantumul).