2.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

Deveselu: Rusia acuză SUA de încălcarea tratatului INF

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, acuză SUA de ceea ce se petrece în România, la Deveselu. Este o încălcare directă de către SUA a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune – INF, susţine Rusia.

„În data de 18 decembrie a fost anunțată încheierea lucrărilor de construcție în localitatea Deveselu din România. După testarea și reglarea tehnicii, obiectivul se va plasa la nivelul de pregătire operativă în prima jumătate a lui 2016. În componența complexului antirachetă intră sisteme de lansare universale Mk-41, care sunt folosite pe navele Flotei SUA, atât pentru lansarea de rachete de interceptare, cât și de rachete cu rază medie de acțiune Tomahawk”, spunea Maria Zaharova.

„Planurile antirachetă ale SUA (…) contravin obiectivelor de întărire a securității și stabilității internaționale. Cu toate acestea, SUA și aliații lor continuă cu tenacitate să pună în aplicare acest program destabilizator și periculos, iar argumentele folosite sunt din ce în ce mai puțin realiste”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse.

MAE: Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă

Acuzele cu privire la încălcarea Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Bază militară Deveselu sunt nefondate, a precizat recent Ministerul Afacerilor Externe. „Prevederile acestui tratat vizează rachete care angajează ținte la sol. Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu”, , este poziţia MAE. România este sigură că sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru doborârea țintelor aeriene.

Acordul dintre România și SUA privind amplasarea sistemului antiracheta prevede că interceptorii sunt non-nucleari, susţin autorităţile române. „Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și a interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA şi, deci, şi baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă”.

Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty – INF, semnat la 8 decembrie 1987 de preşedintele SUA Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice desfășurarea rachetelor nucleare și convenționale balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

A început recepția Liceului Waldorf

La doi ani de la startul construcției de la zero, Primăria Municipiului Timișoara a început recepția Liceului Waldorf, prima școală nouă din Timișoara de...

FOTO – VIDEO | Gala Timișoara 35 – despre cum Revoluția din 1989 i-a unit pe etnicii maghiari și români pentru un singur scop

Sâmbătă a fost o seară de excepție la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Gala Timișoara 35 a găzduit invitați de vază:  Președintele Ungariei Sulyok Tamás,...

Citește și :