Despre cinecluburile comuniste, în premieră absolută la Timişoara: filmul Camera obscură

436

Timişorenii s-au întors, duminică seară, în urmă cu 27 de ani. Înainte de 1989, în lumea comuniştilor, a securităţii şi a nevoii nepotolite a libertăţii. Mai exact, ei au asistat la premiera absolută a filmului Camera obscură, la Sala 2 a Teatrului Naţional.

Cei 200 de spectatori au văzut, prin prisma regizorului Gheorghe Oreda, cum funcţionau cinecluburile din perioada fostului regim. Şi cum la Timişoara a funcţionat unul dintre cele mai de succes cinecluburi, cel al CFR, oraşul de pe Bega a fost ales pentru a fi gazda premierei.

„Timişoara nu a fost aleasă întâmplător. Aici a funcţionat Cineclubul CFR Timişoara, care nu de puţine ori a pus probleme securităţii din vremea aceea. Mai mult, cred că orice artist îşi doreşte să îşi proiecteze opera în viitoarea Capitală Culturală a Europei. Nici ziua de 18 decembrie nu a fost aleasă întâmplător pentru premieră, pentru că în film este marcat şi momentul Revoluţiei, mai ales că pasionaţii de cinema şi de film au fost cei care au surprins primii momentele din 89”, a spus Gheorghe Preda, regizorulpeliculei.

Filmul prezintă modul în care cinefilii amatori încercau să se exprime cât mai liber, prin film, într-o lume a cenzurii. De asemenea, pelicula arată cât de dificilă era munca amatorilor, care lucrau fără echipamamente profesioniste, de multe ori făceau sacrificii enorme pentru a developa filmele şi cât de greu le era acestora să realizeze filmele impuse de sindicate, care erau vocea partdiului.

Cei care nu au prins premiera la Timişoara, pot viziona filmul Camera obscură şi mâine, 20 decembrie, la Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.