6.1 C
Timișoara
miercuri 25 decembrie 2024

Deși au fost refuzați categoric de sindicaliști, guvernanții le vor plăti profesorilor voucherele în bani promise

Profesorii și personalul nedidactic vor primi primele în valoare de 2500 de lei, respectiv 1000 de lei, care au fost refuzate de sindicaliști, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul României a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Repet, în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din Educaţie.”, a transmis purtătorul de cuvânt.

Acesta a spus că acest efort bugetar depășește suma de 700 milioane de lei, dintre care peste 300 de milioane de lei vor fi din bugetul național, iar restul din fonduri europene. Cărbunaru a reiterat oferta care a fost refuzată de sindicaliștii din Educație, respectiv: „2.500 de lei – măsuri de susținere sub formă de primă de carieră didactică sau primă de compensare salarială, care va asigura acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare” și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, respectiv 500 de lei în iunie și 500 de lei în septembrie.

„Personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat. Este dovada că Guvernul tratează cu seriozitate problemele personalului din Educație”, a completat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Inspirație din străinătate

Dan Cărbunaru a transmis că măsurile Guvernului țin cont de realitatea țării noastre, dar și de cea la nivel european. El a spus că și alte țări au implementat soluții similare pentru personalul din Educație.

„Sunt în măsură să vă prezint câteva exemple de modele europene care deja sunt în implementare indemnizații aferente altor sarcini și responsabilități. Este cazul Croației, Italiei, Muntenegrului, Lituaniei, Letoniei sau Norvegiei.

Așadar, nu doar modele raportate la Uniunea Europeană, ci și la alte state europene indemnizații legate de calificări pregătite și performanță cum este cazul Franței, profesorilor din Croația, Muntenegru sau Italia, alocații aferente condițiilor de predare cum este cazul Franței sau alocații plăți suplimentare sau compensații financiare bazate pe alte criterii, cum se întâmplă în Bulgaria, Franța, Croația și Polonia. Acestea sunt doar câteva repere europene care arată faptul că există o preocupare la nivelul multora dintre guvernele de pe continent pentru a compensa pentru a interveni cât mai rapid și cât mai concret în sprijinul personalului din educație”, a mai transmis acesta.

Purătorul de cuvânt a anunțat și că, „începând de mâine, ministrul muncii, dl. Marius Budăi, începe deja dialogul cu reprezentanții sindicatelor, desigur, începând cu cea educației, dar nu numai, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării. Am anunțat deja zilele trecute accelerarea calendarului, devansarea sa. Pentru data de 15 iulie era fixat ca termen PNRR sfârșit a acestui an, în decembrie. Dar iată că 15 iulie este termenul asumat la nivelul Guvernului pentru a avea noile grile ale salarizării personalului din sistemul bugetar și pentru a câștiga timp, deoarece 15 iulie este termenul până la care experții Băncii Mondiale sunt așteptați să-și prezinte opinie, analizele și viziunea privind cum ar trebui să arate noile grile ale salarizării din sistemul public”.

Profesorii sunt în grevă generală de pe 22 mai, iar sindicașiștii au anunțat că aceasta va continua, în contextul în care Guvernul nu ține cont de revendicările lor.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Colindătorii au poposit la Spitalul „Victor Babeș”

Spitalul Victor Babeș din Timișoara a primit în Ajunul Crăciunului Colindători. Peste 50 de colindători au venit să le vestească nașterea lui Iisus Hristos...

Tradiții și obiceiuri străvechi de Crăciun! Ce nu este bine să facem în această zi

An de an, este sărbătorită Nașterea Domnului, în perioada 25 - 27 decembrie. De-a lungul timpului, tradițiile și obiceiurile de Crăciun s-au dezvoltat și...

Citește și :