Descoperire interesantă făcută de un profesor din Timişoara: cea de-a şasea specie de rac din Europa

205

Descoperire interesantă, făcută de un profesor din Timişoara, după mai bine de 10 ani de studii: o nouă specie de rac care trăieşte doar în România, respectiv în Munţii Apuseni, în pâraiele Crişurilor. Este vorba despre cea de-a şasea specie de rac din Europa, denumită Racul Bihorean, care a fost confirmată oficial de comunitatea internaţională, anunţă Digi24.

„Racul Bihorean este copilul meu, ca să spun aşa, este specia pe care eu am botezat-o, eu am am descoperit-o – nu fizic, că ea exista acolo de foarte mult timp. Oamenii de ştiinţă sau nu, ei nu realizaseră că de fapt este altceva şi nu e Racul de Ponoare, aşa cum apărea în toate lucrările de specialitate, inclusiv eu (credeam) până la momentul respectiv”, a povestit, pentru sursa citată, conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu, de la Universitatea de Vest din Timişoara.

„Trăieşte doar în Munţii Apuseni, în partea vestică a acestora, în izvoarele sau în apele de mici dimensiuni, în pâraiele Crişurilor”, a mai adăugat el.

Potrivit Digi24, Pârvulescu a început să studieze racii încă din timpul doctoratului. Confirmarea comunităţii internaţionale privind descoperirile sale a venit după 10 ani. Racul Bihorean este o specie necunoscută până acum, cu trăsături unice, şi a fost introdus în Catalogul Internaţional al Speciilor de Animale.

„Zona Munţilor Apuseni o avem aici şi populaţia de raci corespunde cu această regiune foarte strict limitată şi, iată, asta ar fi imaginea din prezent, cam aşa ar arăta distribuţia racului în întreaga Europă, cu galben se vede linia genetică a Racului Bihorean de astăzi”, a mai explicat profesorul universitar, indicând la hartă.

De altfel, tocmai datorită pasiunii sale, Lucian Pârvulescu a adunat în jurul său o echipă de studenţi care îi împărtăşesc viziunea.

sursa: bihoreanul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.