13.1 C
Timișoara
joi 9 ianuarie 2025

„Deportați în U.R.S.S.”

Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Muzeul Presei „Sever Bocu” organizează în 10 ianuarie 2025, începând cu ora 22, la un tur ghidat inedit, prilejuit de împlinirea a 80 de ani de la deportarea șvabilor bănățeni în U.R.S.S. Între 14 și 22 ianuarie 1945, peste 900 de persoane au fost deținute de armata rusă și trimise la muncă forțată în Uniunea Sovietică. Mai mult de 100 de jimbolieni nu s-au mai întors niciodată, destinul lor sfârșindu-se într-o groapă comună. Informațiile prezentate sunt culese din mărturiile celor care, într-un fel sau altul, au trăit această tragedie.

Etapele turului
● Punctul de început al periplului este casa familiei Koch, aflată în Jimbolia pe strada Liviu Rebreanu, la numărul 33. Aici atenția va cădea asupra ridicării forțate și a contextului în care s-a petrecut surghiunul.
● Cea de-a doua oprire se va face la Casa de Cultură, loc de detenție timp de 4 zile pentru circa 500 de persoane.
● La Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin” se va oficia o slujbă de pomenire, cu accent asupra tuturor celor implicați în evenimentul din ianuarie 1945.
● La stația de cale ferată, locul atâtor despărțiri definitive, se vor evidenția mărturiile câtorva jimbolieni cu privire la încărcarea oamenilor în vagoane pentru vite și plecarea înspre necunoscut.

Casa de Cultură a fost loc de detenție atât pentru deportații în U.R.S.S., cât și pentru alte câteva sute de femei și copii germani capturați în toamna anului 1944 de partizanii sârbi. Timp de 3 luni lăcașul a fost implicat în germinarea culturii urii rasiale. La 80 de ani distanță, ca parte a turului „Deportați în U.R.S.S.”, instituția își va primi oaspeții în miez de noapte cu un miniconcert de chitară clasică și o instalație artistică în ton cu emoțiile celor întemnițați în 1944 și 1945.

Pentru că turul se anunță greu și lung, din programul oficial s-a omis o parte importantă a surghiunului: lupta pentru supraviețuire dusă în lagărele rusești. Cei interesați și încă în putere sunt așteptați din nou la Casa de Cultură, după finalizarea momentului de la stația de cale ferată.

De se ce organizează turul „Deportați în U.R.S.S.”?
Faptele petrecute în trecut reprezintă o experiență de care ar trebui să profităm în prezent. S-a dovedit atunci că ura alungă luciditatea, iar omul fără discernământ provoacă deseori suferință și moarte. Cuvintele sunt de prisos în fața mărturiei doamnei Elisabeth Koch, mama cetățeanului de onoare al Jimboliei, profesorul Josef Koch:

„Spera în fiecare clipă că se va putea întoarce acasă, dar într-o noapte m-a chemat la patul ei – abia mai putea vorbi – și mi-a zis: «Simt că voi muri. Dumnezeu să fie cu mine și cu copiii mei. Când ajungi acasă spune-i, te rog, soțului meu să nu rămână singur, ci să le ofere din nou copiilor o mamă, iar aceștia să nu-și uite niciodată mama naturală.»”

Deși turul debutează la ora 22.00 la reședința familiei Koch, doritorii se pot alătura evenimentului de la 21.30 la Casa de Cultură, de unde vor porni împreună spre Liviu Rebreanu 33, începând cu 21.45.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Scăderea IRCC are un impact nesemnificativ asupra ratelor românilor. Ce bănci oferă cea mai bună dobândă fixă la creditele ipotecare

Anul 2025 a început cu vești bune pentru românii care au credite cu dobândă variabilă. Conform BNR, indicele IRCC aplicat în trimestrul I al...

Abonamentele Timpark valabile în continuare

Toate abonamentele de parcare având valabilitatea până la data de 31 ecembrie 2024 pot fi folosite în continuare până pe data de 15 ianuarie...

Citește și :