6.2 C
Timișoara
miercuri 27 noiembrie 2024

Delicatese ca la Ana-Lugojana: clătite bănățene

Oricine a trecut prin Timișoara sau prin împrejurimi și a luat masa la unul din restaurantele locale, a avut prilejul să observe, la capitolul “desert” al meniului, așa numitele “Clătite bănățene” sau “Clătite ca la Ana-Lugojana”. Cei care au avut curiozitatea să și guste aceste clătite bănățene, nu le-au uitat prea ușor.

Clătite fine, umplute cu brânză cremoasă și stafide, înotand într-un sos de vanilie și acoperite de bezea caramelizată… ar satisface visele oricarui gurmand, nu? Se pare ca acest desert a fost lansat în zilele de glorie ale Hanului Ana-Lugojana, aflat pe drumul care leagă Lugojul de Făget. Din păcate, anii ce s-au scurs au șters trecuta strălucire a hanului, însă clătitele s-au răspândit în tot Banatul.

Clătitele bănățene se pot monta în porții individuale de câte două persoane sau pe platou, socotind câte două clătite pentru fiecare mesean (varianta preferată și atunci când se fac clătitele acasă) și se pot, de asemenea, flamba cu un coniac bun, pentru o servire spectaculoasă. …și o altă „ediție”, montată pe un platou unic de împărțit cu toți mesenii:

Timp de pregătire: 01:00 ore
Timp de gătire: 00:30 ore
Timp Total: 01:30 ore
Număr porții: 4 portii
Grad de dificultate: mediu

INGREDIENTE CLĂTITE BĂNĂȚENE:

8 clătite pregătite după reteta preferata a fiecăruia, preferabil cât de subțiri
250 de grame de brânză de vaci
5 ouă
2 plicuri de zahăr vanilat
200 grame de smântână dulce
250 de grame de zahăr
Opțional: coajă rasă de la 1 portocală
stafide
unt pentru uns vasul gratinabil

Clatite banatene

PREPARARE CLĂTITE BĂNĂȚENE:
Pentru umplutură, brânza se amestecă cu 1 ou întreg, 50 de grame de zahăr, stafidele, puțină coajă rasă de portocală (opțional) și 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat.

Se pregătește sosul de vanilie: se separă ouăle, gălbenușurile se mixează cu 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat, 80 de grame de zahăr si smântâna.

Clătitele se umplu cu amestecul de brânză și se împachetează ca sarmalele.

Clătitele astfel pregătite se așează într-un vas termorezistent uns cu unt, presărând fulgi de unt și pe deasupra.

O altă opțiune este să se monteze clătitele în vase mai mici de tip gratin, în care să intre câte două clătite pentru fiecare porție.

Se toarnă peste clătite crema de gălbenușuri si smântână și se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.

Cât timp clătitele se gătesc în cuptor, albușurile se bat spumă tare cu sarea, se adaugă zahărul rămas (120 de grame) și se continuă să se bată până când zahărul e complet dizolvat și se obține o bezea fermă, lucioasă.

După aproximativ 10 minute, când crema de gălbenușuri pare să se închege pe la marginile vasului, se scoate vasul din cuptor și se montează rapid pe deasupra bezeaua, care se poate turna cu lingura sau cu un poș pentru ornare cu deschizătura stelată, după preferință. Tot opțional, se poate presăra desupra bezelei puțină coajă rasă de portocală.

Se reintroduc clătitele în cuptor până se caramelizează bezeaua și se servesc imediat, fierbinți.

Desigur, dacă veți opta pentru a monta clătitele bănățene în porții individuale, ca la restaurant, veți obține un preparat cu un aspect mult mai plăcut și mai îngrijit, însă varianta mai comodă e la fel de excepțional de gustoasă. Credeți-mă, dragilor, aceste clătite la cuptor sunt unele din cele mai gustoase și satisfăcătoare deserturi din câte am încercat și așa de modă veche cum sunt ele, oridecâte ori le pregătesc (din nou) la mine acasă e sărbătoare.

Sursa: retetecalamama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :