Unii cu bucurie, unii cu tristeţe, unii cu îngrijorare până la aflarea rezultatelor definitive, liderii principalelor partide creditate cu şanse de a intra în Parlament au făcut declaraţii după închiderea urnelor.
Dragnea: Votul de azi arată o opțiune clară a românilor
Votul de azi arată o opțiune clară a românilor, dacă primele exit-poll-uri se vor confirma, a declarat, duminică, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.
„Mulțumesc tuturor românilor care au fost azi la vot și, bineînțeles, mulțumiri speciale pentru cei care au votat PSD. Dacă exit-poll-urile se vor confirma, votul de astăzi arată o opțiune clară a românilor și cred că pentru nimeni nu mai există nicio îndoială cu privire la câștigătorul acestor alegeri. Astăzi, cetățenii au făcut diferența între vorbe și realitate, între manipulare și adevăr. Au votat pentru creșterea economiei, pentru mai mulți bani în buzunarele lor, pentru taxe și impozite mai mici, pentru sprijin pentru oamenii de afaceri, pentru ca tinerii să aibă locuri de muncă bine plătite și să ajungă mai repede în clasa de mijloc. Au votat, de asemenea, pentru readucerea la viață a satului românesc, pentru a ne hrăni din ceea ce produce pământul nostru și nu din importuri de proastă calitate. Votul de astăzi ne mai arată că românii vor să se simtă acasă, în țara lor, și eu vreau ca România să fie o casă bună pentru toți românii”, a declarat Dragnea, la sediul PSD din Băneasa.
Potrivit acestuia, votul din 11 decembrie este un vot pentru redarea demnității medicilor și profesorilor și pentru a îmbunătăți rapid situația din educație și sănătate.
„Vreau să îi asigur pe toți românii că tot ceea ce am prezentat în programul nostru economic, în această campanie electorală, va fi pus în practică de un guvern PSD. În zilele următoare vreau să vă spun că eu voi ține cont în rațiunile mele de trei lucruri: de votul de astăzi al românilor, de Constituția României și de programul de guvernare pe care l-am prezentat în toată această perioadă”, a asigurat liderul PSD.
Președintele social-democraților i-a asigurat pe partenerii externi că România își va respecta toate angajamentele internaționale, strategice și economice și toate parteneriatele. Dragnea a adăugat aici o precizare făcută și în perioada campaniei electorale: „Vrem cu tărie să adăugăm o componentă economică importantă la aceste parteneriate”.
El a avut un mesaj și pentru factorii politici interni: „România este o insulă de stabilitate în regiune. Eu vreau ca în România să se mențină această democrație stabilă, fără conflicte inutile, iar asta înseamnă că toți oamenii politici, toți factorii politici, toate instituțiile fundamentale ale statului trebuie să înțeleagă și să respecte votul de astăzi al românilor. Trebuie să înțelegem toți, indiferent ce părere avem unul despre altul, că România are nevoie de o guvernare stabilă, competentă și responsabilă. Le cer tuturor să se pună astăzi capăt dezbinării, pentru că românii au votat astăzi împotriva instigării la ură, împotriva instigării la dezbinare, au votat pentru ca toți să ne unim, pentru ca într-adevăr România să fie o țară puternică și respectată”, a subliniat Dragnea.
Alina Gorghiu: Mâine cel târziu vom avea discuții cu Cioloș, probabil și cu USR, dar nu e nimic stabilit
Președintele Partidului Național Liberal, Alina Gorghiu, a declarat că cel mai probabil luni vor exista discuții cu premierul Dacian Cioloș și cu Uniunea Salvați România, însă a precizat că nu este nimic stabilit în acest sens.
„Este speranța pe care o am, că rezultatele pe care le vom vedea (…), probabil în câteva ore, probabil mâine dimineața, cu tot cu diaspora, cu tot cu procesele verbale venite din ultima secție de vot, vor fi niște rezultate care oricât de greu ar putea să pară în acest moment ne vor putea oferi șansa discutării unei majorități în Parlament pentru proiectul Cioloș. (…) Nu am vorbit cu Dacian Cioloș nici despre rezultat, nici despre voturi, nici despre altceva. Este important să vedem rezultatele ca ulterior să putem să discutăm o strategie. Mâine cel târziu vom avea această discuție împreună cu Dacian Cioloș, probabil cu cei de la USR, să vedem în ce măsură se poate concretiza proiectul la care am pornit împreună”, a declarat, duminică seara, liderul PNL.
Gorghiu a spus că nu există nimic stabilit cu USR și premierul Dacian Cioloș, ci că există posibilitatea să se întâmple „pași” în următoarele zile.
„Evident vor fi discuții cu cei de la USR, discuții probabile cu Dacian Cioloș. Aceasta este politica — se fac discuții pentru a contura un scenariu favorabil pentru competitorul care generează aceste discuții”, a afirmat președintele PNL.
Ea a susținut că, după „ce se va trage linie”, scorul va fi unul bun pentru PNL.
„Eu aș vrea să discutăm la momentul la care vor fi finalizate rezultatele despre ce putem face mai departe. În acest moment nu vreau să discut despre rezultate parțiale mai mult decât am făcut-o deja și cred că puteți să înțelegeți că rezultatele se discută atunci când se trage linie și vezi ultimul proces verbal înregistrat pentru că așa este firesc. Eu cred că scorul va fi unul bun pentru PNL”, a precizat Alina Gorghiu.
Liderul liberalilor a arătat că alegerile se pierd atunci când „tragi linie”.
„În acest moment este în plin proces de numărare și PNL și ceilalți competitori electorali. În momentul în care aceste alegeri vor fi tranșate înseamnă că am avut ultima dată din ultimul cătun, din ultima secție de vot din România sau din diaspora, atunci voi veni în fața dvs și vă voi da absolut toate declarațiile despre posibilitatea de a face sau nu o majoritate, despre ce se întâmplă cu PNL, care este strategia pe care o vom adopta, dar sigur vor fi multe evenimente politice în viitorul apropiat — ședințe de birouri politice, discuții cu candidatul de prim-ministru, cu cei care vor intra în Parlament, își va intra președintele în rolul constituțional care probabil va face într-un interval de timp scurt după rezultatul oficial al alegerilor consultări cu partidele politice, așa cum spune Constituția. Sunt multe etape care din punct de vedere constituțional o să le ardem în viitorul apropiat”, a arătat liderul PNL.
Nicușor Dan: Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naștere în urmă cu doar 6 luni
Președintele USR, Nicușor Dan, afirmă că formațiunea pe care o reprezintă a înregistrat „o victorie incredibilă” la alegerile parlamentare, având în vedere că este un partid înființat în urmă cu 6 luni.
„Ziua alegerilor s-a încheiat. Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naștere în urmă cu doar 6 luni. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au votat, celor care au strâns semnături, au donat pentru noi sau care au ieșit în stradă pentru USR. Tot ce ați făcut pentru noi cu atât entuziasm și cu atâta bună credință ne obligă. Reprezentanții noștri în Parlament au datoria să își țină promisiunile din campanie, iar noi, ca partid, să continuăm să creștem pe aceleași coordonate: integritate și competență. Mulțumesc!”, a scris Nicușor Dan, duminică seară, pe Facebook.
Călin Popescu-Tăriceanu: Președintele Iohannis să accepte fără gânduri ascunse voința poporului
Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat duminică seară, la închiderea scrutinului electoral, că președintele Klaus Iohannis trebuie să accepte „voința poporului așa cum s-a manifestat la urne și să nu stea în calea formării unui guvern legitim”.
„Le mulțumesc tuturor românilor care au făcut posibilă această zi a schimbării. Datorită votului dumneavoastră avem șansa de a duce țara într-o direcție bună. O vom face uniți, lăsând definitiv în urma învrăjbirea pe care unii au semănat-o între noi. M-am angajat să fiu, alături de colegii mei din ALDE, busola care indică drumul cel bun, garanția că acest drum va fi urmat fără șovăială. S-a dovedit la aceste alegeri că există un singur partid liberal în România — ALDE”, a scris Tăriceanu, duminică seară, pe Facebook.
Tăriceanu a adăugat că îl „cheamă” pe președintele Klaus Iohannis să accepte „voința poporului așa cum s-a manifestat la urne”.
„Chem să se alăture coaliției pentru schimbare și democrație toate partidele care împărtășesc aceleași convingeri și valori. Îi chem să vină în ALDE pe toți aleșii și membrii PNL dezamăgiți de modul în care partidul a fost condus împotriva principiilor elementare ale liberalismului. Cetățenii și-au spus cuvântul. L-au rostit limpede și răspicat. Îl chem pe președintele Iohannis să accepte fără gânduri ascunse voința poporului așa cum s-a manifestat la urne și să nu stea în calea formării unui guvern legitim, legal și democratic. România a fost redată românilor prin propria lor voință. Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru efortul depus și pentru implicarea în această campanie”, a susținut Tăriceanu.
Traian Băsescu: Îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim ministru datorită scorului PNL-ului
„Este pentru prima dată în viaţa mea de politician când sunt de acord cu Antena 3, care dă scorul partidului ca fiind de 6%. Îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim ministru datorită scorului PNL-ului. Ce pot să-i garantez PSD-ului e că va avea cea mai dură opoziţie la guvernare pe care a avut-o vreodată. Voi fi în opoziţie cu PSD şi probabil şi cu ALDE. Fac apel la reprezentanţii din secţii să rămână vigilenţi. Din cartea lui Mitrea ştim ce face PSD-ul când se numără voturile.”
Kelemen Hunor: Avem astăzi un rezultat bun – peste 6%
„Mulţumim pentru prezenţa la vot.Sunt convins că această prezenţă ne dă nu numai o legitimitate mare, dar şi o putere de muncă, o putere de convingere când vom merge în fiecare zi în Parlament pentru o Românie mai bună, pentru o Transilvanie mai puternică. E o reprezentare mai bună decât în mandatul 2012-2016. Am ieşit din acel con de umbră de unde poate nemeritat am fost în ultimii ani. Încrederea în reprezentanţii noştri, în programul nostru e mai mare decât era înainte. Între UMDR şi PCM există o colaborare. Întărirea solidarităţii interne a dat rezultatele despre care discutăm astăzi. Scopul nostru este de a servi binele comun şi interesele comunităţii maghiare. Mulţumim candidaţilor noştri, organizaţiei noastre centrale şi echipei de campanie. Ne dorim un nou pact social între majoritate şi minoritate în aşa fel încât niciun maghiar să nu se simtă în minoritate când e vorba de identitate, de cultură”.