Chirurgul Adrian Maghiar, patron al spitalului privat Pelican şi decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Oradea, pentru ucidere din culpă.
Medicului i se impută o conduită necorespunzătoare în cazul unei paciente din Marghita, pe care a operat-o la Spitalul Pelican şi care, la o săptămână după intervenţie, a ajuns în comă la Spitalul Judeţean, unde a murit.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori şi transmis în formă cenzurată BIHOREANULUI, tragedia s-a produs în toamna lui 2013, când pacienta a fost internată de Maghiar la Spitalul Pelican din Oradea, pentru o operaţie de hernie, îngreunată de o ruptură a peretelui abdominal.
Medicul, susţin anchetatorii, nu a respectat standardele obligatorii pentru prevenirea unor complicaţii generate de intervenţie şi nu i-a prescris pacientei antibiotice ori tratament anticoagulant, obligatorii pentru prevenirea infecţiilor ori apariţia unor cheaguri de sânge.
„S-a reţinut în sarcina inculpatului că, prin nerespectarea standardelor medicale cu privire la profilaxia antibiotică şi profilaxia antitrombotică, cu ocazia intervenţiei chirurgicale efectuate asupra pacientei la data de 29 octombrie 2013, a omis efectuarea antibioprofilaxiei preoperator şi postoperator”, se arată în actul de acuzare.
După operaţie, pacientei i-a fost administrat tratament anticoagulant doar pentru 6 zile. „A fost o perioadă insuficientă de timp pentru a reduce riscul trombembolismului venos”, se precizează în rechizitoriu.
Urmările au fost tragice. Externată la scurt timp după operaţie, femeia a ajuns înapoi la Spitalul Pelican cu complicaţii, dar care nu au fost tratate aşa cum ar trebui. „În perioada 7-11 noiembrie 2013, cu ocazia celei de-a doua internări a pacientei, deşi a constatat formarea unui serom (acumulare de lichid, n.r.) la nivelul operaţiei, inculpatul a omis recoltarea lichidului pentru cultură şi antibiogramă”, acuză procurorii, susţinând că, potrivit experţilor consultaţi, examenul bacteriologic cu antibiogramă era unul recomandat.
„Astfel nu a instituit antibioterapie pentru a preveni suprainfecţia seromului şi a complicaţiilor de plagă operatorie, manifestând prin acţiunile şi inacţiunile descrise o conduită medicală deficitară în ceea ce priveşte prevenţia complicaţiilor postoperatorii, care a contribuit la evoluţia nefavorabilă a stării de sănătate a victimei”, spune rechizitoriul.
Tratată cu neglijenţă, femeia a intrat în şoc septic şi a ajuns în comă la Spitalul Clinic Judeţean, unde a şi murit, pe 15 noiembrie 2013, „ca urmare a insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unei trombolii pulmonare” .
Citeste mai mult pe ebihoreanul.ro