Terorismul are efecte pe termen lung în Franţa. Îngrijoraţi că ar putea pica victime extremiştilor, tot mai mulţi turişti străini ocolesc Parisul. Asiaticii şi americanii sunt printre primii care au renunţat la concediile în oraşul luminilor.
Cel mai abrupt declin este în rândul turiştilor japonezi cei care, de altfel, şi cheltuiau cei mai mulţi bani în vacanţe la Paris. Numărul lor s-a redus la jumătate în primele şase luni ale acestui an în raport cu statisticile din aceeaşi perioadă a lui 2015. În schimb, americanii nu prea s-au lăsat descurajaţi de climatul de instabilitate – sau cel puţin aşa susţin cei care au ajuns în concediu la Paris.
„Se poate întâmpla ceva oriunde şi oricând, poate chiar şi în oraşul în care locuim. Dacă vrem să trăim din plin şi să descoperim lucruri noi trebuie să călătorim, indiferent de circumstanţe”.
Totuşi, datele lunii iulie arată că şi în rândul turiştilor americani se înregistrează o scădere: la Paris ajung cu 6% mai puţini turişti de peste ocean, comparativ cu anul trecut. Agenţii de turism pun pierderile pe seama celor trei atentate teroriste majore comise în Franţa în ultimul an şi jumătate. Cruţaţi de astfel de acte de violenţă extremă, asiaticii sunt cei mai îngrijoraţi.
Matthias Fekl, secretar de stat pentru promovarea turismului: „La nivel de sosiri din străinătate, am văzut o scădere medie de 10% în primele luni ale anului. Cea mai mare scădere se înregistrează la Paris. Altfel avem o creştere medie de 2% pentru restul ţării. Sectorul turistic este foarte important, reprezintă 8% din economia naţională şi asigură 2 milioane de locuri de muncă în Franţa”.
Parisul este al doilea cel mai vizitat oraş din Europa după Londra. În 2015, au venit să admire turnul Eiffel, catedrala Notre Dame şi muzeul Luvru în jur de 15 milioane de turişti. Turcia este în egală măsură lovită de pierderile din turism. Un raport arată că în prima jumătate a anului veniturile din acest sector au scăzut cu 840 de milioane de dolari faţă de cele din 2015. Situaţia este provocată în special de scăderea drastică a numărului turiştilor ruşi, au fost cu 87% mai puţini între ianuarie şi iunie. Autorităţile anticipează că rezultatele din sezonul estival vor fi şi mai slabe. După tentativa de lovitură de stat au fost anulate nu mai puţin de un milion de rezervări.
Sursa: DIGI24.ro