4.1 C
Timișoara
vineri 24 ianuarie 2025

De sâmbătă Caravaggio este pe simeze la Timișoara / FOTO-VIDEO

Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” deschisă de sâmbătă la Muzeul Național de Artă Timișoara

Prima lucrare semnată de Michelangelo Merisi da Caravaggio se poate vedea în premieră absolută în România începând de astăzi la Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT). Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” va fi deschisă publicului până pe 28 februarie 2025 și este o co-producție semnată de MNArT în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, finanțată de Consiliul Județean Timiș și desfășurată sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia. Expoziția, dedicată picturii lui Caravaggio și artiștilor inspirați de marele pictor italian cuprinde 43 de opere care vor fi expuse în Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc din Timișoara.

Rolul muzeului de organizator al evenimentelor fanion în cadrul programului „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii” a creat premisele pentru organizarea unei noi expoziții-eveniment care marchează o premieră pentru scena de artă din România – prezența unui tablou al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio pe simezele celui mai important muzeu de profil din vestul României. Prin „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” Timișoara se menține în topul destinațiilor culturale din România și pe o hartă internațională relevantă pentru arta din spațiul european.

Expoziția este prilejuită de relația culturală cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei.

„În calitate de președinte al Fundației Longhi, mă bucur că expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara permite unui vast public românesc să intre în contact cu două mari personalități ale lumii culturale a secolului XX în Italia, Roberto Longhi și Anna Banti, și cu moștenirea lor extraordinară. Colecția de pictură caravaggescă constituită de familia Longhi, care a atins apogeul cu lucrarea „Ragazzo morso dal ramarro” (Băiat mușcat de șopârlă) semnată de Caravaggio, a coincis cu redescoperirea acestui curent artistic, apreciat astăzi în întreaga lume”,
a spus Cristina Acidini, președinte Fundația Longhi și curatoarea expoziției.

Acest eveniment fanion, dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său va cuprinde 43 de opere aduse de la Florența. Lucrările reprezintă reflexele inovației caravaggești, transpuse cu măiestrie de către 33 de creatori ai picturii europene. În premieră, în România va fi expusă una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, ‘Băiat mușcat de șopârlă’, alături de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst etc.

„Istoricul de artă Roberto Longhi a invitat publicul să „citească „în mod natural” arta lui Caravaggio, deoarece de-a lungul vieții sale pictorul a încercat să fie „natural, de înțeles – mai degrabă uman decât umanist – într-un cuvânt, popular”. Această viziune inovatoare a lui Caravaggio este surprinsă pe deplin de acestă expoziție. Mulțumesc muzeului din Timișoara, Civita și Fundației Longhi pentru această inițiativă de diplomație culturală care va lega și mai mult Italia și România.”,
declară președintele Comisiei pentru cultură, știință și învățământ a Camerei deputaților din Italia Federico Mollicone.

„Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană – Capodopere din colecția Roberto Longhi este un eveniment cultural de o importanță excepțională, care aduce în prim-plan esența tradiției picturii europene clasice, într-un moment istoric dominat de reconfigurări globale profunde. Această expoziție reunește capodopere care reflectă un dialog complex între patrimoniul artistic al colecțiilor Ormos Zsigmond, Roberto Longhi și stilul tenebrist. Împreună, aceste colecții valorifică legăturile istorico-estetice ale Vechii Europe, reamintind publicului rădăcinile puternice ale tradiției europene, ancorate în idealurile recurente de frumusețe și armonie ale Antichității reinterpretate, dar și forța semnificantă a contrastelor în dialog și reflexii. În fața provocărilor actuale și a proceselor de disoluție a identităților locale, expoziția Luminile lui Caravaggio servește drept un memento că arta europeană, în esența sa, continuă să fie un spațiu de întâlnire și de reflecție asupra valorilor umaniste, ancorate în fundamentele studiului analitic, al perspectivei, al luminii și al formei. Prin această expoziție, muzeul oferă un răspuns filosofic la dilemele timpurilor noastre, reafirmând filonul axiologic ce a modelat civilizația europeană și subliniind actualitatea valorilor care ne conectează profund cu trecutul nostru comun.”, a spus managerul MNArT, Filip A. Petcu.

Într-un context marcat de globalizare și de transformări politice și sociale, expoziția accentuează importanța revenirii la om, la figura umană centrală, ca reflex al valorilor perene și al aspirațiilor artistice universale. Această abordare contemporană aduce în atenție rolul estetic al portretului european, evocând stilurile baroc și naturalist și reînvigorând o tradiție care, prin structură și valoare simbolică, rămâne un pilon cultural al identității continentului.

„Ne place să amintim că, cu ocazia expoziției istorice Caravaggio și pictorii caravaggesci organizată la Palazzo Reale din Milano în 1951, Roberto Longhi, care a fost curatorul acesteia, în introducerea sa fundamentală s-a adresat direct publicului, invitându-l să descopere, în fața lucrărilor, modernitatea picturii centrată pe realitatea acestor artiști. Acum, această oportunitate este oferită pentru prima dată publicului român datorită lucrărilor fundamentale din colecția marelui istoric de artă. Expoziția de la Milano a fost un mare succes și a rămas un reper istoric. Speranța noastră este că această expoziție de la Muzeul Național de Artă Timișoara va atrage un număr mare de vizitatori și va avea aceeași rezonanță.”, a declarat Maria Cristina Bandera, curatoarea expoziției.

Partenerii expoziției: Ambasada Italiei București; Ambasada României în Republica Italiană, Malta și San Marino; Aeroportul Internațional ”Traian Vuia” Timișoara; Asociația Festivalul Baroc; Asociația TM 2023; Camera dei Deputati Comissione Cultura; Camera di Commercio Italiana per la Romania; Direcția Județeană de Cultură Timiș; Inspectoratul Școlar Județean Timiș; Istituto Italiano di Cultura Bucarest; Jandarmeria Română; Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva; Muzeul Național al Banatului; Societatea de Transport Public Timișoara; Televiziunea Română Timișoara; Timpark, CNR UNESCO; Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design.

Finanțator principal: Consiliul Județean Timiș

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Muzeului Național de Artă Timișoara https://mnart.museum/ și de pe platforma https://expozitia-luminile-lui-caravaggio.booktes.com.
Expoziția va fi deschisă după următorul program:
Miercuri – duminică: 10:00 – 18:00
Luni și marți, precum și zilele de 25–26 decembrie 2024 și 1 ianuarie 2025: închis

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Scrisoare deschisă către Primăria Timișoara – din partea mămicilor de la Odobescu

SCRISOARE DESCHISĂ Către: Primăria Municipiului Timișoara În atenția: Domnului Primar și Consiliului Local Subiect: Solicitare pentru găsirea unei soluții de redeschidere a Maternității Odobescu Stimate Domnule Primar, Noi, mamele...

S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor pentru reabilitarea termică a blocurilor, prin Programul Regional Vest. 100% confort termic cu 0% contribuție financiară din...

Proprietarii de apartamente din blocurile vechi din Regiunea Vest au în continuare oportunitatea de a-și transforma locuințele în spații eficiente energetic, cu un climat...

Citește și :