La 1 iunie 1914, se dădea în folosință, la Timișoara, prima stație de tratare a apei din oraș, numită Uzina 1. Situată în partea de sud-est, uzina trata apa subterană a urbei, pompând-o dintr-un grup de șase foraje, de la adâncimi de 40-60 de metri. Tehnologia cuprindea o treaptă de aerare prin pulverizare, o treaptă de prefiltrare şi una de filtrare, prin care se eliminau sărurile de fier şi de mangan din apă. Pe atunci, reţeaua de distribuţie avea lungimea de 87 km şi furniza apă celor 46.000 de locuitori ai Timișoarei. Practic, din acel 1 iunie 1914, vorbim de alimentare cu apă în sistem centralizat. Tot atunci a fost înființată și întreprinderea de apă‑canal a oraşului Timişoara, ACOT, în fapt prima organizare a serviciilor publice de acest fel din România. Întreprinderea avea 21 de angajaţi, printre care doi maiştri pentru lucrările de apă și canalizare, un contabil, un casier, doi ingineri şi șase tehnicieni și era condusă de Stan Vidrighin, cel care a apus bazele sistemelor de apă și canalizare din Timișoara.
Trei bazine de apă din România au fost luate drept OZN-uri de către specialiști
De unde până unde legătura cu OZN-urile? Aquatim a moştenit trei clădiri construite pe vremea Imperiul Austro-Ungar care arată ca nişte farfurii zburătoare: în Calea Buziașului, în zona Urseni și în apropiere de Giroc. Acestea au fost, la începutul secolului trecut, staţii de pompare a apei. Clădirile au o înălţime de cinci metri, iar baza lor este săpată sub pământ, la o adâncime de 13,5 metri, unde au fost montate pompele. Clădirile au o formă circulară, cu diametrul de 12,5 metri, cu mai multe hublouri şi un dom acoperit cu aluminiu. Ideea arhitecturii aparte este a geniului Stan Vidrighin, pe atunci inginer-şef în Timişoara, în colaborare cu un absolvent al Facultăţii de Arhitectură din Universitatea Politehnica din Buda, pe nume Laszlo Szekely. Imobilele, vechi de 100 de ani, s-au conservat foarte bine, semn că austro-ungarii au lucrat precum renumele lor, deci profesionist. „Nu ştiu dacă e navă spaţială, asta pe care o păzesc eu. Seara, o las aici, dimineaţa o găsesc tot aici”, ne-a spus, destins, gardianul farfuriei zburătoare.
Clădirile inedite au ajuns în atenția pasionaților de fenomene extraterestre, în 2007, când un italian a găsit pe Google Earth două obiecte ce seamănă cu niște farfurii zburătoare. Imaginile au fost postate pe portalul Romania UFO Network, unde pasionaţii de fenomene paranormale au un forum. Ciudatele obiecte păreau că s-au oprit în câmp, italianul oferind date complete despre latitudinea şi longitudinea locului în care a …aterizat nava! A fost suficient pentru o avalanșă de scenarii, supoziții, fantezii! Titluri de genul „Extratereştri au invadat România” sau „ Două nave spaţiale au fost localizate într-o fermă de la periferia Timişoarei” au umplut paginile ziarelor de senzație. Fondatorul Romania UFO Network, bucureşteanul Paul Dorneanu, a venit special la Timişoara pentru a descifra enigma farfuriilor zburătoare. Dezamăgirea i-a fost maximă pentru că, în loc de omuleți verzi, a găsit paznicii Uzinei de apă nr. 1…
Dincolo, însă, de acest aspect inedit, construcția cu care Aquatim se mândrește este un reper pentru toți cei care admiră originalitatea și creația arhitecturală spectaculoasă, marca Vidrighin. „OZN-ul” din Calea Buziașului a fost folosit, în urmă cu câțiva ani, într-o acțiune culturală a companiei Aquatim, de mare impact, numită Samovarul literar. Acțiunea a avut loc chiar de Ziua Mondială a poeziei și a strâns laolaltă iubitori de literatură, muzică, scriitori și ziariști. Poeții Simona Constantinovici, Ana Maria Pușcașu, Marius Ștefan Aldea, Aleksandar Stoicovici, Robert Șerban, Tudor Crețu, Marcel Tolcea, Eugen Bunaru, Adrian Bodnaru, Borco Ilin și Andrei Chiș au colorat atmosfera cu lecturi, pe ritmuri de jazz aduse de muzicienii Liviu Butoi si Tony Kuhn.
Un centenar și! de viață în folosul Timișoarei, al timișorenilor, o stație de tratare a apei care a făcut mult bine sănătății unei importante comunități, o „siluetă” aparte în peisajul tehnic și arhitectural, doamnelor și domnilor: Uzina!