Autoritățile județene încearcă să administreze turistic comoara pe care o reprezintă bisericile de lemn din Zona Făgetului! Unul din pașii firavi în această direcție este și filmul de prezentare realizat de Asociația Culturală ”Spiritul Vestului” în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului Timiș.
”Bisericile de lemn din Zona Făgetului” este titlul ultimului film de promovare a acestei bogății inestimabile a Banatului realizat de câțiva oameni de televiziune. Filmările au durat aproape șase luni și s-au axat pe surprinderea acestor adevărate monumente culturale reprezentate de Bisericile de lemn din Zona Făgetului, în anotimpurile anului propice vizitării: primăvara și vara.
Problemele – nu puține – pe care le-au întâmpinat realizatorii au fost generate, în special, de lipsa indicatoarelor care să îndrume doritorii spre aceste comori, de lipsa unei minime informări cu privire la aceste biserici (nu există decât o singură hartă amplasată în localitatea Margina și insuficiente explicații scrise la fiecare biserică în parte), inexistența unui ghid specializat care să te însoțească într-un tur explicativ (de preferat un preot de la Mitropolșia Banatului specialist în istoria acestor lăcașuri de cult) și – nu în ultimul rând – de un acces greoi spre fiecare obiectiv în parte (distanța dintre Bulza și Groși, de 7 kilometri pe un drum forestier impracticabil, se transformă practic într-n drum de 40 de kilometri, prin județul Arad).
Să mai amintim că Bisericile de lemn din Zona Făgetului au fost cuprinse într-un amplu program de restaurare, finanțat sau, mai bine spus subfinanțat, de Ministerul Culturii. Lucrările de restaurare au început acum doi ani, la majoritatea obiectivelor din zonă și se desfășoară cu mare dificultate, cu dese întreruperi, care îngreunează bunul mers și creează disconfort pentru credincioșii din satele care nu au alte locuri de rugăciune.
Dincolo de toate problemele întâmpinate de realizatorii filmului, merită să vizitați acest adevărat patrimoniu reprezentat de bisericile de lemn din Zona Făgetului. Nu vă ia mai mult de o zi dacă faceți traseul în grabă sau două zile dacă vă mai opriți undeva pe traseu.
Asta e un articol cu propaganda satanica masonica bisericeasca, pentru promovarea religiei sataniste crestine si a aduce si mai multi bani in conturile satanistilor mssoni bisericesti.
NU are nimic de-a face cu istoria noastra. Caci daca e vorba de „tezaure folclorice/culturale/istorice”, cum se face ca cee e mai important nu apare in acest articol, deci anii/varsta „tezaurelor” astea bisericesti??
Sau in ce consta „tezaurul asta inestimabil”?
In valoarea lemnului lor pe metru cub?