-3.9 C
Timișoara
miercuri 15 ianuarie 2025

De la tractor la folosirea dronelor în agricultura de precizie FOTO-VIDEO

Una din cele mai vechi ocupații ale omului de când a ieșit din epoca vânătorii a fost să muncească pământul pentru a avea o viață mai predictibilă.

A plantat semințe în ogor și a asteptat câteva luni, dar a avut ce mânca apoi, timp de un an. A fost una din colosalele descoperiri ce ne diferențiază de alte animale. De atunci au trecut multe mii de ani. Agricultura s-a dezvoltat an de an. Ce se întâmplă acum pe ogoare nici nu se puitea închipui cu o generație în urmă. Agricultura a intrat în epoca modernității.

A devenit inteligentă asemenea multor altor domenii. Parcă pe nevăzute s-a trecut de tractorul simplu cu plug la drone, sateliți și unelte electronice performante.

Părea o utopie să legi noțiunile de digitalizare de științele pământului. Acum este deja o practică curentă.

Tocmai pentru a întări acest progres tehnologic Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” din Timișoara a organizat o întâlnire de maxim interes unde s-a oficializat o mai veche colaborate dintre tehnologiile moderne și mediul universitar.

Gazda evenimentului a fost Facultatea de Agricultură, cu participarea extraordinară a specialiștilor de la SYSCAD Solutions SRL.

Împreună au vorbit despre implementarea soluțiilor oferite de firmă în cadrul conferinței „Geomatica în agricultura de precizie și protecția mediului”.

De mult timp echipamentele de GPS nu mai sunt doar apanajul științei abstracte. Fermele agricole de un timp studiază din satelit situația terenurilor agricole. Topografia modernă poate oferi hărți și alte aplicații geotehnice cu precizie de doi centrimetri. Marii fermieri deja sunt familiarizați cu aceste aplicații. Acum ne aflăm deja în faza în care aceste aplicații vor fi și la îndemâna micilor fermieri.

Profesorul doctor Florin Imbrea, decanul Facultății de Agricultură, a prezentat pașii făcuți până acum de universitate pentru a familiariza studenții cu cele mai moderne echipamente.

Conferențiar doctor Adina Horablaga, director al departamentului de dezvoltare durabilă și ingineria mediului, a adus cele mai pertinente motive ca drona, satelitul sau alte tehnologii din domeniul geomaticii să fie cât mai familiare studenților. Odată deveniți specialiști ai câmpului vor implementa cunoștiințele lor pe ogoare.

Inginerul Liviu Ilinca, directorul general al SYSCAD, a explicat cu multe exemple concrete ce face fiecare din echipamente cele mai de vârf ale firmei. Departe de a fi fost doar o prezentare seacă, s-a trecut repede la întrebări și răspunsuri cu exemple concrete.

Dar punctul tare al conferinței despre agricultura de precizie a fost de fapt semnarea unui protocol de colaborare viitoare între cele două unități. Această colaborare a prins contur concret printr-o donație extrem de generoasă constând în echipamente electronice din cele mai sofisticate pentru a fi folosite de studenți.

Softurile și soluțiile tehnologice din domeniul geomaticii au fost folosite efectiv în teren într-o demonstrație de lucru ce a stârnit un evident interes. „Trecerea deja a început. Noi acum doar încercăm să o promovăm. De vreo zece ani de zile tehnologiile inovative s-au îndreptat și au tot mai multă aplicabilitate în sectorul agriculturii. Noi ca instituție de învățământ considerăm că este de datoria noastră să aducem noutatea în procesul de pregătire a tinerilor. În acest context se înscrie și acest eveniment de azi. Am profitat de relaxarea care s-a realizat și am putut să aducem după doi ani tinerii, studenții noștri, în amfiteatru. Prin bunăvoința partenerului nostru SYSCAD Solutions am organizat acest eveniment pentru a promova noile tehnologii și aplicabilitatea lor în agricultură. Acest nou concept al agriculturii de precizie” ne explică decanul Facultății de Agricultură reprezintă esența trecerii de la agricultura tradițională la cea de precizie.

„ Nu este doar un ajutor. Este un ajutor reciproc dintre firma noastră și universitate. Este o formă de cooperare în care dânșii vin cu experiența lor în domeniul agriculturii și noi venim cu experiența pe parte de poziționare și pe parte de programare și soluția dezvoltată de noi va fi în continuare înbunătățită împreună cu universitatea astfel încât echipamentele pe care le-am donat astăzi vor ajunge să fie folosite de către studenți. Iar studentul va învăța practic tot ce înseamnă agricultură de precizie. Adică agricultură digitală. Practic ei vor intra într-o nouă eră. O eră digitalizată, într-o folosire a aplicațiilor de ultimă oră, de înaltă clasă, încât studentul când se va duce în fermă și va lucra va avea capacitatea de a vizualiza și de a interpreta datele astfel va putea să ofere o nouă perspectivă celor unde va lucra. Practic agricultura de precizie presupune colectarea informațiilor utilizând cele mai noi tehnologii de poziționare, utilizând GPS-ul, tehnologii de culegerea informațiilor utilizând drona. Analiza acestor informații, utilizând aplicația SEMPRO și transmiterea rezultatelor către sistemele de ghidaj automat al tractoarelor și către tot ce înseamnă parte aceasta de diseminare a in put-urilor în agricultură cu utilaje cu repartizare variabilă: semănători, ierbicidare, îngrășăminte chimice și absolut tot ce e necesar. Ce am reușit prin acest protocol de colaborarte de azi e faptul de a da un impuls activității noastre de cercetare-dezvoltare și de asemenea să avem un parteneriat de lungă durată cu universitatea astfel încât să ajungem să îmbunătățim soluțiile dezvoltate de noi și de asemenea stundenții să beneficieze și de parte de cercetare din cadrul universității pentru ca să ne ajute și pe noi să creștem ca valoare în ce privește rezultatele finale”.

A sintetizat protocolul de colaborare doctor inginer Liviu Ilinca, directorul SYSCAD. „Pasul de azi este foarte important atât pentru studenți cât și pentru noi ca universitate, ca mediu academic. Pentru studenți este important pentru că pune la dispoziția acestora tehnologie de ultimă oră, cam tot ce înseamnă echipamente, parte de softuri. Iar pentru noi ca mediu academic întărirea relației cu mediul privat, cu mediul de afaceri. Un aspect foarte interesant pentru dezvoltarea noastră ca Universitate” întărește importanța evenimentului directorul departamentului de dezvoltare durabilă și ingineria mediului, conferențiar doctor Adina Horablaga.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat de 47 de ani a cauzat un accident în zona Girocului

Un bărbat de 47 de ani a cauzat un accident în Calea Girocului, trecând pe roșu. Drug testul a arătat suspiciune de substanțe psihoactive,...

Controale în spitalele din Timișoara și Timiș au scos la iveală nereguli. Lipsa cărții tehnice sau ușile prea înguste, printre neregulile identificate

Autoritățile caută nod în papură Spitalelor din Timișoara și chiar găsește. Însă nu le dă sancțiuni, ci termen limită pentru a se pune la...

Citește și :