Luna februarie s-a dovedit extrem de fierbinte la Budapesta, unde scandalul grațierii unui complice la pedofilie era cât pe ce să dilueze discursul despre măreția Ungariei și rolul ei unic în refacerea Europei Mari (!!!). Pentru cine nu știe, MEGA înseamnă, în dialectul politic (central) european, Make Europe Great Again, adică Faceți Europa mare din nou, reprezentând o adaptare a sloganului trumpist Make America Great Again. Adaptarea a prins rădăcini în Europa Centrală, unii folosind-o cu seninătate și emfază, alții cu ironie. Faptul că nu știm, în actualul context geopolitic, încotro ne îndreptăm și cum va arăta Europa în doar câțiva ani a adus în discuție acest deziderat MEGA, precum un pom de Crăciun în care fiecare agață ceea ce crede că ar fi mai de preț în așteptările sale. În recentul discurs despre Starea Națiunii, pronunțat în 17 februarie, Orbán întreba (parțial) retoric dacă, mergând într-o călătorie în Europa, cândva peste două decenii, vom mai găsi, acolo, Europa sau altceva. Trimiterea nu era doar la migranți, cu toate că lista lui de probleme începe de acolo. Așadar, cu un discurs triumfalist de tipul „ce buni suntem noi, ce neînțeleși, ne-susținuți” și ce criză imensă înghite Europa, concluzia lui a fost că e nevoie de MEGA, deziderat pe care doar dreapta europeană va fi capabilă să-l transforme în realitate. Spre cinstea lui a subliniat faptul că „dreapta nu trebuie să fie o alternativă la Europa, ci alternativa Europei”, cu toate că suveranitatea a revenit în prim-plan. Așadar, destul de dificil să spunem, într-un cuvânt, ce fel de Mega-Europă își imaginează, destul de important, totuși, să ascultăm cu atenție ultimele lui ieșiri publice.
Iar viața politică internă i-a oferit un dosar destul de greu, potențial toxic, din care a ieșit surâzând cu toate că „a sacrificat regina” (cum titrează presa maghiară). Concret, în ziua de 10 februarie, doamna Katalin Novák, președinta Ungariei, a demisionat pe fondul unui scandal pornit de la o grațiere pe care a acordat-o cu prea multă ușurință. La scurtă vreme, a fost urmată de Judit Varga, fost ministru al Justiției la ora grațierii în cauză, apoi de numeroase alte demisii sonore: Zoltán Balog, fost ministru al Resurselor umane, episcop al Bisericii Reformate și consilier al președintei Novák, respectiv Péter Magyar, fostul soț al doamnei Varga. Acesta din urmă, fost angajat (cum se poartă) în felurite poziții în companii de stat, a declarat: „Nu doresc să mai fiu, niciun minut, parte a unui sistem în care adevărații vinovați se ascund sub fustele femeilor, sacrificându-i fără scrupule pe cei care, spre deosebire de vinovați, nu au muncit niciodată pentru interesele lor materiale, ci pentru țară și compatrioți”. Nimeni nu e vinovat de faptul că asemenea formule ne amintesc vremuri romantice ale declamațiilor patriotice! În Ungaria încă se poartă, fiind la mare preț, mai cu seamă în ochii premierului și ai masei care îl urmează fără să clipească pentru că a mărit pensiile sau a creat (un milion, spune el) de noi locuri de muncă. În esență, criticii lui Orbán au subliniat continuu, în aceste două săptămâni, felul în care s-a descotorosit de cele două doamne pentru a-și păstra puterea internă și șansele la alegerile care urmează (locale și europarlamentare), chiar dacă atât Katalin Novák, cât și (mai ales) Judit Varga au făcut imens în a susține politicile premierului. Scandalul grațierilor a scos la iveală câteva probleme extrem de grave din discursul intern al Fidesz și ar fi putut scădea mult din susținerea electorală a partidului dacă cele două politiciene nu și-ar fi asumat întreaga vină. Orbán, cum spuneam, a ținut câteva discursuri, a promovat o nouă lege împotriva pedofililor și merge mai departe, senin, în lupta pentru putere la Bruxelles. A avut chiar cinismul de a o cita pe fosta președintă Novák, cu opinia acesteia din 2020, cum că femeile nu trebuie să concureze bărbații în lupta pentru funcții publice sau pentru venituri egale la muncă egală, fericirea și împlinirea lor trebuind să vină din faptul de a oferi grijă și suport familiei și celor nevoiași din preajmă. Așa că, lăudând activitatea președintei și a fostului ministru al Justiției, Judit Varga, Orbán nu a putut să nu adauge acest „detaliu”, amintindu-ne de prietenii săi Lukașenko și Erdogan, care împărtășesc cam aceeași părere despre implicarea femeilor în treburile publice. În traducere, această remarcă ar suna cam „au muncit mult, au multe merite, dar locul lor nu e chiar în politică și era cazul să-și asume greșelile și să se retragă”. Să nu uităm că această poziție face parte din proiectul MEGA Europei!
Pardongate
Sub acest nume a fost discutată pe toate fețele povestea grațierii. O vom rezuma. A fost odată ca niciodată un cămin de copii în localitatea Bicske, aflată la mică distanță de Budapesta. Fostul director, Janos V. a „iubit” atât de mult copiii, încât i-a constrâns pe băieți să întrețină relații sexuale cu el ani de zile. Cel puțin unul dintre copii s-a sinucis, iar altul a reușit să fugă și să anunțe serviciile sociale și poliția. În urma procedurile care au urmat, directorul a fost condamnat, în septembrie 2019, la opt ani de închisoare pentru abuz sexual cu minori. În 2016, după ce fugarul sus-numit a atras atenția autorităților asupra căminului din Bicske, directorul a încercat să-l aducă înapoi, unde mai era internat vărul copilului, pentru a-i ajuta să crească împreună. Nu doar că nu a reușit, dar l-a constrâns pe Endre K., fostul său adjunct, să scrie o declarație, ca din partea copilului, prin care acesta cere să fie readmis în cămin, recunoscând că primele declarații au fost scrise sub imperiul drogurilor. Evident că această declarație nu a fost semnată de copil, niciodată, dar autoritățile l-au ridicat, judecat și condamnat și pe complicele directorului, Endre K., la trei ani și patru luni, cu executare. Acesta a făcut apel la Curtea Supremă, l-a pierdut, dar nu a mai suportat consecințele, fiind, între timp, grațiat. Presa maghiară speculează chiar o apropiere a acestuia de structurile Fidesz, fără a da suficiente detalii. Oricum, în ziua de 27 aprilie 2023, suveranul pontif a vizitat Budapesta, iar președinția a grațiat 22 de condamnați, ca formă de a sărbători această vizită. Alături de Endre se pare că a scăpat de pedeapsă și György Budaházy, un personaj celebru al extremei drepte, condamnat pentru tentativă de terorism împotriva unor parlamentari de opoziție.
Cum legislația în materie de grațieri era suficient de laxă în Ungaria, președinta Katalin Novák nu a fost obligată, la vremea respectivă, să ofere prea multe detalii. Dacă nu ar fi aflat presa și nu ar fi dat publicității întregul dosar, nu s-ar fi aflat nici acum. Se pare, însă, că, sub umbrela acestei legislații sumare, ar fi fost grațiați numeroși alți condamnați, 40 în întregul an 2023, respectiv 17 în doar șapte luni din 2022, după ce a fost numită în funcție. Declarația oferită, cum că nu credea că Endre K. ar fi fost implicat direct în agresiunile împotriva minorilor, nu a mai contat pentru nimeni. Nu doar că faptele celui grațiat erau de o mare gravitate, dar doamna Katalin Novák avusese în trecut numeroase funcții care ar fi trebuit să o facă mult mai prudentă în fața acestor teme: secretar de stat în Ministerul Familiei și Tinerilor (2014–2020), ministru al Familiei în 2021 până la numirea în funcția de președinte al statului, respectiv vicepreședintă Fidesz, între 2017 și 2021. Adică a fost în conducerea unui partid care datorează mare parte din voturile electoratului tocmai în baza unui discurs aprins legat de valorile familiei, protecția copiilor și sănătatea morală a instituției creștine a familiei. În mai toate discursurile publice, a avut grijă să se prezinte ca mamă și protectoare a vieții casnice. Cum șarmul electoral al Fidesz nu are prea multe de povestit unei populații fie rurale, fie foarte puțin mobile, riscul era ca prin ajutorul „opoziției de stânga — Dollar Left”, lumea să asocieze scandalul grațierilor cu ideologia partidului și să scadă susținerea pentru Fidesz tocmai acum, când speră să obțină 12–13 mandate de europarlamentar cu care să devină o forță fie în grupul Conservatorilor fie în Identitate și Democrație din Parlamentul European.
Atent la detalii, Orbán Viktor a lansat urgent o campanie de sondare a opiniei publice cu privire la reacția pe care oamenii o așteptau de la partid, campanie în urma căreia a produs repede o lege de înăsprire a pedepselor pentru pedofili, grațierea cărora devenind imposibilă, precum și recunoașterea oricăror circumstanțe atenuante. O lege în fața căreia doamna Novák ieșea rău de tot, nemaiavând altă soluție decât demisia. Cum propunerea de grațiere vine din partea Ministerului Justiției, iar decizia este, apoi, contrasemnată de ministrul Justiției, doamna Judit Varga, i-a urmat în gestul demisiei, de data aceasta mult mai hotărât și cu efecte mai grave. Deja nu mai ocupa acea funcție, fiind retrasă în fotoliul de parlamentar, lider al comitetului pentru afaceri europene și se ocupa de acolo de pregătirea campaniei pentru europarlamentare, acolo unde figura cap de listă și de unde avea să devină vocea principală a lui Orbán la Bruxelles. În fața (în centrul) acestui scandal, Judit Varga a demisionat din parlament, a părăsit lista pentru europarlamentare și a declarat că renunță la orice implicare în viața publică.
Între timp, oamenii au ieșit în stradă oripilați de dezvăluirea incidentului, au umplut celebrul pod Szechenyi (de lanțuri) și au aruncat cu ursuleți de pluș în clădirea președinției, aflată la mică distanță de sediul guvernului. Șocul politic a venit însă din partea unei categorii de influenceri, nou apăruți în societatea maghiară, capabili să mobilizeze sute de mii de oameni într-o demonstrație incredibilă în Piața Eroilor (16 februarie) sub motto-ul „Acolo sunt monștrii — Noi susținem copiii, victimele și o societate sănătoasă”. Două lucruri ar fi de spus cu privire la această demonstrație: nu au fost incidente nici măcar cu poliția, dar nu au fost văzuți politicieni din opoziție. Ca urmare, nici în fața unui asemenea caz, opoziția politică nu reușește să contabilizeze credit politic, nu are activitate publică, nu demonstrează că ar fi doritoare să preia puterea. Cum următoarele alegeri generale din Ungaria vor fi organizate abia în 2026, dosarul grațierilor va fi dat uitării, iar „Feri” Gyurcsanyi va rata încă o șansă de a-l detrona pe Orbán Viktor, cel mai longeviv lider politic din țările UE.
Constituțional vorbind, situația s-a remediat în 26 februarie, când Adunarea Națională (Parlamentul) l-a ales pe Tamás Sulyok în funcția de președinte al țării. Fost avocat din Szeged, fost judecător constituțional și apoi președinte al Curții Constituționale, Sulyok a obținut 134 de voturi favorabile și doar 5 negative, în contextul în care opoziția parlamentară s-a abținut de la vot. Pe de-o parte, putem spune că funcția prezidențială e mai mult una simbolică la Budapesta, dar, iată, vedem cum și din cele mai „banale” gesturi pot ieși „monștrii” cu potențial în a scutura considerabil temeliile regimului Orbán. Este de văzut dacă Sulyok va aborda aceeași poziție obedientă precum János Áder sau va risca o prestanță mai implicată, dacă experiența sa constituțională îi va fi un atu sau o armă letală, împingându-l treptat, dar sigur în vizorul premierului.
Hungary Great Again?
Ca și când întreaga poveste ar fi fost „simpla vină” a celor două demisionare, Orbán a ieșit public cu discursuri de putere, „vizionare” și pline de promisiuni atrăgătoare. În prima fază, a avut de dat ochii cu Donald Tusk și Petr Fialla, cu ocazia întrunirii anuale a liderilor V4 — Grupul de la Visegrad. Nu știm încă rezultatele, dar Donald Tusk avertiza că merge la Praga (locul de desfășurare a summit-ului) cu gândul de a vedea dacă V4 mai are sens, în contextul declarațiilor și atitudinilor lui Orbán Viktor, respectiv Robert Fico. Acesta din urmă a declarat săptămâna trecută că războiul din Ucraina a început în 2014 ca urmare a manifestărilor de ură din partea neo-naziștilor ucraineni, iar Slovacia nu va trimite ajutoare acestor extremiști. Orbán, la rândul lui, așteaptă ca Donald Trump să revină la Casa Albă spre a deveni el, Orbán Viktor, vocea Europei în relația cu SUA.
În recentul raport cu privire la starea națiunii, Orbán a reiterat înțelepciunea politicii de pace promovate de Budapesta, știind, spune el, că Rusia va câștiga războiul, iar neimplicarea Ungariei în sancțiuni și nici în reîmpărțirea lumii în blocuri politice îi va aduce mari beneficii. Tot acolo, pretinde că țara sa a devenit deja lider european în cursa pentru economia verde și pentru dezvoltarea plenară a infrastructurii de transport, cu ajutorul Chinei. Cum Comisia Europeană verifică deja firmele chinezești implicate în afaceri în țările europene, Ungaria urmează să solicite funcția de comisar pentru concurență în viitoarea Comisie, tocmai pentru a proteja aceste interese chinezești. Deducem că MEGA Europa va fi una cu bani chinezești, cu energie rusească, cu mașini germane (mult lăudate), dar fără idealismul ecologiștilor germani. O Europă fără migranți, cu valori creștine, iubitoare de copii și căldura familiei. MEGA Europe.