De la Agralim nimeni nu pleacă fară să vadă ceva interesant-VIDEO

567

La Timișoara, de 15 ani, se desfășoară o întâlnire a celor ce muncesc în domeniul agricol și în cel al produselor alimentare rezultate din munca câmpului.

Manifestarea Agralim Banat este deopotrivă o expunere a tot ce este mai de valoare produs de fermieri, producători de masinării și utilaje dar și manifestare științifică. Specialiștii consacrați sau tineri în curs de afirmare din toate domeniile au ce să vadă și să studieze.
Manifestarea este de mulți ani organizată de Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” Timișoara în incinta și terenurile agricole din Calea Aradului.

Aici se promovează performanţele din domeniile specifice universităţii: producţia vegetală, producţia animalieră, procesarea şi valorificarea producţiilor agroalimentare, inginerie-proiectare, amenajarea parcurilor și spațiilor verzi, conservarea mediului şi a biodiversităţii, siguranţa şi securitatea alimentară dar și dezvoltarea durabilă rurală.

Peste 150 de expozanți au ținut să fie prezenți și anul acesta în fața publicului. Deschiderea festivă a avut doi invitați de onoare, IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, și Petre Daea, ministrul Agriculturi. Vlădica Banatului a cerut în mod explicit două chestiuni clare: ca acest minister să se numescă al Pâinii Românului și a doua, ca aplecarea spre problemele irigării să fie mult mai serioase. Tara noastră ar trebui să irige fără mari eforturi două milioane de hectare „… pentru că nu mai putem în situația de astăzi să așteptăm să vină ploaia. Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă în traistă. Nu mai vorbim de o agricultură primară, medievală, ci de o știință a agriculturii” și-a încheiat vorbele Mitropolitul Ioan.

Ministrul a promis că cea de-a doua chestiune se afla printre prioritățile din acest an. Chiar cu câteva zile în urmă s-a hotărât de Guvern ca apa până la rețelele de canale să fie gratuită.
„Împreună cu USAMVB, CJT, Primăria Timișoara ne-am străduit pentru câteva zile să aducem împreună știința, practica și arta de a face agricultură inteligentă. Sperăm că în aceste trei zile, peste 150 de expozanți vor demonstra acest lucru și vor arăta că doar împreună practica și știința pot face lucruri frumoase pentru viitor”, a declarat directorul general al Camerei, Florica Chiriță.

În deschiderea târgului, rectorul Universității a premiat cu sume substanțiale studenții angrenați în actul de cercetare. De asemenea au fost premiați câțiva veterani ce au făcut multe în munca agricolă. „Mulțumesc colegilor care au trudit aici pentru ceea ce se vede. Tot ce este aici este strădania unei echipe și încă o dată se demonstrează că pentru a realiza lucruri mari, frumoase în viață și la nivel instituțional e nevoie de echipă”, a concluzionat rectorul Universității, profesorul Cosmin Popescu.

Dar ce se poate vedea? De la albine la minunați cai. De la pasări exotice ce încântă copiii cu penajul lor multicolor până la blânde mioare. Capre năzdravane și vaci felurite. Pești de acvacultura și purcei plictisiți de forfotă. Aparate, hamuri, cuie de potcoave și tehnologii moderne. Îngrașaminte și helicoptere. Tractoare, pluguri, grape, semănători, fertilizatoare ori combine. Răchie de mere, de prune și de alte fructe care mai de care mai parfumate. Branză, miere sau medicamente. Orice se poate găsi și negocia. Dacă nimic nu vă place din enumerarea de mai sus, poftiți la fața locului, că oricum intrarea este liberă. Măcar cu o bere rece să se aleagă curioșii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.