-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

De la 1 ianuarie, românii trebuie să arunce fructele și legumele alterate separat. Amenzi mari pentru cine nu respectă legea

De la 1 ianuarie, românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate, de exemplu, așa cum se întâmplă acum cu hârtia și plasticul. Cei care nu respctă regulile vor fi amendați cu până la 20 de mii de lei. Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, din cauză că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Bărbat: Fructele care sunt putrede, cad, cad după pom. Care nu le ține pomul, cad. Nu le adună nimeni. Rămân îngrășământ.
Reporter: Și legumele pe care le cumpărați și se strică?
Bărbat: Alea la gunoi!

De la 1 ianuarie legumele și fructele alterate nu mai trebuie să ajungă la groapa de gunoi! Parlamentarii vor ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne de exemplu și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul. Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat! Cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale. Oamenii sunt sceptici, mai ales pentru că nici regulile actuale nu prea sunt respectate.

Bărbat: Păi bun, omul o strânge. Și pe urmă ce face cu ea? Eu o pun într-un vas, ceva, mă rog. Și? Numai să le ia. Operatorii ăștia sunt… foarte, foarte… Ori nu sunt pregătiți. Pun gunoiul. Pun plasticul la plastic și tot ce e refolosibil, iar gunoiul menajer la tomberon. E o mașină specială care vine pentru plasticurile astea. Pentru refolosibile. Dacă ăla nu vine într-o zi, vine ăla cu gunoiul, ia sacul cu refolosibile și-l aruncă tot peste gunoi.

Ca să poată fi aplicată de la 1 ianuarie, fiecare județ trebuia să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente. Bucureștiul n-are una. Ilfovul n-are. În bazinul legumicol Vidra, unde an de an ajung la gunoi tone de produse alterate, o stație funcțională este promisă în decembrie.

Marian Tudor, primarul localității Vidra, Ilfov: Împreună cu Ministerul Mediului am făcut un proiect în care vom construi o stație de compost pentru resturi vegetale și gunoiul de grajd. Acolo ar putea să aducă orice cetățean, orice rest vegetal din gospodăria proprie, de unde produce legumele.

Dan Ceaușescu, director societate de salubrizare: Acest termen, 1 ianuarie 2021, este nerealist, este mai degrabă utopic. România să pună-n practică această nouă fracție de deșeuri, tot fluxul și prelucrat, are nevoie de peste 5 milioane de pubele, are nevoie de câteva sute de mașini. Nu există mai departe facilitățile. Respectiv stațiile de compost care să preia și să prelucreze aceste tipuri de deșeuri. Aceste deșeuri organice ajung până la 50% din cantitatea de deșeuri generate de populație.
Sursa: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :