De ce nu apar schelele pe faţada Operei Naţionale Timişoara?

628

Încă de anul trecut, timişorenii aşteaptă să vadă schelele amplasate pe faţada Operei Naţionale Timişoara, însă până acum nicio bucată de travertin nu a fost mutată de la locul ei. Potrivit primarului Timişoarei, Nicolae Robu, tot birocraţia a ţinut pe loc lucrările.

„Aşteptăm avizul de la Comisia zonală de monumente, fără de care nu putem obţine avizul de la Comisia naţională de monumente pentru proiectul de reabilitare a Palatului Culturii al Timişoarei”, spune Robu.

În ceea ce priveşte aspectul viitor al clădrii, nostalgicii vor fi dezamăgiţi, pentru că faţada va rămâne la fel, doar travertinul va fi fixat sau înlocuit.

„Aspectul va rămâne. Nu se revine la forma iniţială a clădirii. Dacă am reda aspectul Operei de la origini, am strica aspectul Pieţei Victoriei, care în timp a fost adusă la un ehilibru de marele arhitect român Duiliu Marcu”, a mai spus primarul.

Un element mistic rămân statuile ascunse sub travertin. Nu ştim sigur dacă sunt acolo, dar dacă muncitorii le vor găsi, ele vor fi scoase la lumină după aproape un secol.

„Dacă se va constata că acele statuete chiar există, ele vor fi scoase şi vor fi postate la vedere. Nu în faţadă. Însă ele sunt opere de artă şi trebuie să le punem în valoare, le vom posta simetric faţă de intrarea în Palatul Culturii”, a adăugat Robu.

Lucrările de refacere a faţadei vor fi decontate din bugetul local şi au o valoare de 630.000 de lei. În cadrul Palatului Culturii activează atât Opera Naţională Timişoara, cât şi Teatrul Naţional Timişoara, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat.

Au trecut 85 de ani de când a fost reabilitată ultima dată faţada clădirii. Atunci a fost schimbat şi aspectul imobilului. Acum, până şi autorităţile recunosc că plăcile de piatră de pe faţadă nu sunt stabile şi trebuie să se intervină urgent pentru ca acestea să nu se desprindă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.