De ce 70% dintre medicii de familie din Timiş vor da faliment ?

1633

Medicii de familie din Timiş au ajuns la disperare, fiindcă ei susţin că, din ianuarie 2018, 70% dintre ei vor fi obligaţi să îşi închidă cabinetele, de o lege aberantă şi ruptă de realitate, iar pacienţii să rămână fără asistenţă medicală.

„Obligațiile prevăzute de actul normativ ce face obiectul prezentei analize sunt deosebit de oneroase pentru medicii care își exercită profesia independent. Legea 185/2017, în concluzie, nu îndeplinește exigențele de claritate și predictibilitate pe care trebuie să le îndeplinească orice act normativ pentru a se asigura stabilitatea sistemului legislativ și a activității reglementate. Astfel, în loc a se îndeplini dezideratul Legii 185/2017, și anume asigurarea calității în sistemul de sănătate, calitatea actului medical va scădea, ca urmare a faptului că peste 70% din cabinetele medicale vor fi nevoite să renunțe la exercitarea profesiei în acest mod, din cauza costurilor excesive și a birocrației pe care le implică îndeplinirea obligațiilor prevăzute de actul normativ în discuție.  În realitate, astfel, aplicarea legii în discuție reprezintă o ingerință în exercitarea liberă a profesiilor medicale, precum și a dreptului la muncă, drept garantat prin Constituția României la art. 41. În concluzie, solicităm exceptarea formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină de specialitate și ambulatoriu clinic de specialitate cu și fără spitalizare de zi de la aplicarea prevederilor Legii nr.185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate”, atenţionează Societatea Timiş de Medicina Familiei.

La data de 22.11.2017 a fost publicat pe pagina ANMCS, Prima ediție a standardelor de acreditare a unităților sanitare din ambulatoriu. Medicii din Timiş susţin că chiar de la o primă analiză, este evident pentru orice persoană, chiar și specialist, că aceste standarde au fost elaborate în așa fel încât să poată fi înțelese doar de un grup mic de specialiști, și anume cei acreditați de ANMCS în vederea acordării de consultanță și a evaluării, astfel încât medicii sunt obligați de facto să apeleze la firme de consultanță cu onorarii substanțiale fie și numai pentru a înțelege aceste standarde. Prin urmare, medicii de familie din întreaga Românie au făcut o petiţie pentru a protesta.

“Semnaţi vă rugăm acum petiţia online. Acreditarea nu este evaluare. Acreditarea nu înseamnă calitate pentru pacienţii noştri! Acreditarea înseamnă falimentare!”, îndeamnă dr. Claudia Iftode, şefa STMF.

Petiţia poate fi semnată aici: https://www.petitions24.com/ pentru_exceptarea_formelor_de_ exercitare_a_profesiei_de_ medic_care_presteaz_servicii_ de_medicin_de_f

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.