Prima etapă a procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei României va începe luni, 10 iulie, cu selecţionarea candidaţilor care doresc să încadreze funcţii de soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari, potrivit Ministerului Apărării Naţionale.
Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii trebuie să se prezinte la sediul centrului militar judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul ca să completeze o cerere.
De asemenea, ei trebuie să aibă asupra lor mai multe documente, respectiv actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie; permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice şi livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
La prezentarea la centrul militar, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele pe care le presupune procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, adică unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală şi unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul).
De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini.
Pentru 2017 sunt disponibile aproximativ 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari, în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.
Iniţial, ministerul anunţase, în decembrie 2016, că intenţionează să încheie în 2017 contracte cu aproximativ 2.900 de rezervişti voluntari.
„Menţionăm că soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, recrutaţi în baza Legii nr. 270/2015, reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, care sunt recrutaţi în baza Legii nr. 384/2006 şi fac parte din rândul personalului militar în activitate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.