De azi, Consiliul Județean poate cheltui fonduri în mod legal. Există buget aprobat-VIDEO

232

De astăzi, 20 martie, județul Timiș are, în sfârșit, un buget propriu pentru anul în curs. Luni de dimineață, sala multifuncțională a Palatului Administrativ s-a umplut ochi de aleși județeni, convocați la o sedință extraordinară ce avea ca principală temă votarea acestui buget dar și alte câteva puncte de interes major ce nu puteau aștepta până la ședința ordinară de la finalul lunii martie.

Cu toate că în urmă cu ceva timp au fost voci ale partidelor de opoziție ce amenințau că nu vor vota un buget ce li se părea a fi nerealist și posibil predispus la abuzuri, ce ar fi permis alocarea fondurilor mai substanțiale la administrațiile favorabile puterii, până la urmă a învins rațiunea de a avea un cadru legal de cheltuire a banilor de către Consiliul Județean.

De fapt, de săptămâna trecută, lideri ai partidului liberal, din vajnici contestatari, au devenit mult mai cooperanți. De atunci au declarat că nu au nimic împotriva formei actuale de proiect de buget. Și, întradevăr, s-a votat în unanimitate. Președintele Călin Dobra chiar a făcut o apreciere că nici nu se putea decât unanimitate, deoarece proiectul a fost impecabil realizat și a ținut cont de toate dolențele și cererile depuse de către comune fără se ține cont de culoarea politică a primarilor sau consilierilor locali. Tot cu prilejul ședinței de azi au avut loc și discuții de proiecție în viitorii ani, până în 2020. S-au făcut estimări pentru șantierele ce ar putea continua mai mulți ani.

Au mai fost supuse dezbaterii și votului încă șase proiecte de hotărâri. Printre acestea sunt de citat:
-Ghidurile privind finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor culturale dar și a celor sportive pe anul 2017 în judeţul Timiş.
-Proiectul bugetului Fondului de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice care beneficiază de asistenţă financiară nerambursabila din partea Uniunii Europene.

Tot cu această ocazie s-a votat studiul de fezabilitate pentru construirea unor locuinte destinate închirierii de către tineri, în Giroc, dar și trecerea unor imobile din adminstrarea Armatei în domeniul public al CJT.

Bugetul județului în acest an conform celor aprobate azi ar arăta cam așa: din totalul de 667 milioane lei vor merge 226 milioane pentru investiții de dezvoltare și în jur de aproape 450 milioane necesare pentru funcționare.
Una din urgențe este Clinica de Psihiatrie ce ar fi trebuit mutată de anul trecut la fosta cazarmă de la Giroc. Circa două milioane de euro vor merge pentru viitoarea bază sportive de canotaj de pe lacul Surduc și un milion și jumătate de euro pntru renovarea exteriorului clădirii CJT. Tot din bugetul anului 2017 se vor cumpăra un numar de patru ambulanțe pentru a se primeni parcul auto invechit.
Tot la sănătate cei mai mulți bani vor merge pentru reabilitarea în continuare a Spitalului Județean. Din banii necesari culturii ea mai mare parte se va împarți între Muzeul Național al Banatului(665 000 lei) pentru terminarea șantierului inceput de peste zece ani la fațada nord-vestică a Palatului Huniade și banii necesari pentru finalizarea clădirii Muzeului de Artă din Piața Unirii (200 000 lei). În domeniul cultural se vor mai aloca sume diferențiate pentru un punct muzeal în localitatea Cornești(2 milioane lei) , pentru renovarea sediului central al Bibliotecii Județene și pentru Muzeul Satului Bănățean.
Din sacul cu fonduri al CJT-ului vor mai merge circa nouă milioane de lei la Inspectoratul de Stat pentru Situații de Urgență ce are de asemenea nevoie de mașini de ambulanță dar și o perna de aer pentru salvat persone de la mare înalțime. Pe lîngă acestea ISU ar mai avea nevoie de mașină de lucru și salvare la mare înălțime.
De asemenea o bună parte din sume se acorda și continuării reparațiilor la drumurile județene. Dar acestea sunt veșnicul sac fără fund unde se cheltuie în fiecare an dar în același ritm se și distrug șoselele.
Dacă până acum nu au reușit să gasescă fonduri pentru a cumpăra un helicopter consilierii nu se lasă. Măcar au alocat 9000 de lei pntru unul mai mic adică o dronă, că tot sunt la modă aceste mici aparate de zbor ce unii le consideră jucării iar alții unelte de muncă.
Această ar fi în mare o vedere rapidă a celor mai importante nevoi financiare ce le poate rezolva Consiliul Județean în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.