De astăzi e Lege! Amenda poate ajunge până la 10.000 de lei

611

Se întâmplă de astăzi. De la 1 septembrie, comercianții mari și mijlocii sunt obligați să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic, așa cum prevede OUG nr.28/1999 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

„Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic”, se arată în actul normativ.

Potrivit situaţiei prezentate recent de Ministerul Finanţelor Publice, se estimează că operatorii economici mari şi mijlocii utilizează circa 100.000 de aparate de marcat. Până în 29 august au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici.

Prin OUG nr.44/2018 s-au prelungit termenele de graţie, până la care nu se aplică sancţiunile prevăzute în OUG nr. 28/1999, pentru nedotarea cu noile aparate de marcat respectiv până la 1 septembrie 2018 pentru contribuabili mari şi mijlocii şi 1 noiembrie 2018 contribuabili mici. Sancţiunile pentru lipsa noilor aparate de marcat sunt amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum şi: (i) confiscarea sumelor nejustificate; (ii) suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat că mediul de afaceri se află în situaţia de a nu putea respecta termenele impuse de OUG nr. 44/2018 şi din vina autorităţilor publice care nu au capacitatea eliberării avizelor tehnice necesare aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic.

„O soluţie mai bună ar fi fost, însă, prelungirea termenului pânâ la care agenţii economici trebuie să se supună dispoziţiilor legale, privind utilizarea aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic, având în vedere că la nivel naţional au fost instalate doar 28.986 aparate”, a declarat Jianu într-un comunicat citat de Evz.

Organizaţiile care apără interesele comercianţilor cer Ministerului de Finanţe să aplice, în acest caz, prevederile Legii prevenirii. Potrivit legii, în cazul unui control, agentul economic va fi sancţionat doar cu un avertisment, întocmindu-se de asemenea şi un plan de remediere; în planul de remediere se includ măsurile pe care agentul economic trebuie să le întreprindă şi termenul de remediere; termenul de remediere poate fi de maxim 90 de zile calendaristice de la data primirii avertismentului şi a planului de remediere.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.