Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice vrea să elimine Limba latină de la clasa a VIII-a, care figura în programele şcolare cu o oră pe săptămână. Cel puţin asta reiese din propunerile din planul-cadru pentru clasele V-VIII lansat, în data de 23 decembrie 2015, în dezbatere publică.
Profesorii de Limba latină din judeţul Timiş sunt nemulţumiţi şi i-au trimis Ministerului Educaţiei o scrisoare deschisă în vederea menţinerii disciplinei Limba latină în planurile cadru de învăţământ.
„Această propunere, prevăzută în viitoarele planuri-cadru pentru clasele V-VIII, ni se pare eronată şi lipsită de orice finalitate pozitivă în ceea ce priveşte procesul instructiv-educativ exercitat asupra elevului care termină gimnaziul, din mai multe puncte de vedere: elevii români vor absolvi clasa a VIII-a fără să studieze nicio oră de limba latină în contextul în care această disciplină nu este prevăzută în programele şcolare de la liceu, căci doar la clasele cu profil uman mai au câte o oră/săptămână. Aşadar, majoritatea elevilor (mai mult de 90%) nu vor studia limba latină în propria ţară şi nici nu vor şti ce este această disciplină. Eliminarea Limbii latine de la clasa a VIII-a îi va priva pe elevi de foarte importante şi utile competenţe: înţelegerea gramaticii limbii române care provine din cea latină, înţelegerea vocabularului limbii române care în proporţie de 70% este de sorginte latină”, notează Patricia Pisano, inspector şcolar în cadrul ISJ Timiş, în scrisoarea deschisă redactată în numele profesorilor de Limba latină din judeţ.
În finalul scrisorii, dascălii spun că înlăturarea limbii latine este o măsură discriminatorie şi antinaţională, „care ne exclude de la alinierea la învăţământul Europei civilizate”.