6.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

“Dalnic, istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în secuime”, lansat la Gaudeamus

Curtea Veche Publishing vă invită, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2016, la lansarea volumului în versiune românească “Dalnic, istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime” și în versiune maghiară ”Dálnok felfedezése. Román és magyar újságírók Dózsa falujáról”, o carte de reportaje despre viața unui sat plin de povești de la poalele Munților Bodocului.

Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, începând cu ora 11.00 în Pavilionul Central din cadrul Romexpo. Coordonatorii proiectului sunt Brîndușa Armanca și Gazda Árpad. În cadrul evenimentului vor lua cuvântul, alături de coordonatorii proiectului, câțiva dintre autorii care au participat la realizarea volumului: Andreea Pora, Liviu Iolu, Ruxandra Hurezean, Marius Cosmeanu, Mona Dîrțu, T.Koós Imola. Oficiile de gazdă vor fi făcute de Liliana Niculescu (Curtea Veche Publishing).

Volumul “Dalnic, istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime” s-a născut din desantul unei echipe de jurnaliști în satul lui Gheorghe Doja, conducător al secuilor mobilizați în cruciada antiotomană din 1514, care a fost deturnată într-o răscoală antinobiliară. Doja a sfârșit pe un scaun de fier încins la Timișoara. În secolul al XIX-lea, istoriografia maghiară l-a redescoperit și l-a transformat în erou. Cultul lui Doja a fost preluat de propaganda comunistă, care a văzut în acesta un exponent al luptei de clasă. Așa a apărut la Dalnic, în anii 1970, un impozant monument.

Astăzi Doja figurează pe numeroase site-uri dedicate execuțiilor și torturilor înfricoșătoare, în timp ce Dalnicul își redescoperă și își acceptă istoria din care fac parte și alte personalități, precum eroul de la 1848–1849, Gábor Áron, pictorul Barabás Miklós, generalii maghiari greu încecați de istoria celui de al Doilea Război Mondial, Veress Lajos și Béla Miklós. Ei sunt eroii evocărilor din reportajele care alcătuiesc acest volum, dar nu numai ei. Jurnaliștii, cronicari ai prezentului, au văzut cum și-a recâștigat independența administrativă comunitatea din Dalnic, cum locuitorii acestei așezări secuiești muncesc la câmp, pentru a-și redobândi bunăstarea pierdută, din recoltele de cartofi și ceapă. Dar locul care poate fi numit ”perla Dalnicului” și va spori notorietatea satului natal al lui Doja, este conacul Gál, restaurat și transformat de curând într-un superb centru cultural care poartă numele unui fiul al locului, pictorul Barabás Miklós.

Volumul “Dalnic, istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime” este disponibil pe www.curteaveche.ro, la prețul de 35 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În programul „cinemavindek” ̶un „Hamlet” cu patru premii Oscar

Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” ̶ toate trei din Timișoara...

Citește și :