Dacian Cioloș a avut o trecere meteorică prin spațiul politic la cel mai înalt nivel de la noi din țară. A condus pentru un an de zile destinele unui guvern interimar ce era format preponderent din personalități neafiliate politic la vreun partid politic. Poate asta a fost și principalul atu de care s-au bucurat, dar în egală măsură și piatra de moară care i-a cam tras în jos. Nu aveau obligații față de formațiunile la putere sau de opoziție și ar fi putut impune programe și inițiative mult mai curajoase, dar la fel, lipsa sprijinului mai serios al unor partide le-a și izolat inițiativele.
Una peste alta s-a dovedit că la (i)maturitatea dovedită în politica dâmbovițeană încă nu se poate vorbi serios de un guvern rupt de partide. Societatea încă nu este pregătită pentru o astfel de guvernare atipică.
Conștient de aceste tare ale jocului de-a puterea și opoziția, dar și de faptul că ar mai avea multe de oferit, ca viitor politician, Dacian Cioloș a pornit o inițiativă civică ce, cu siguranță, se va transforma și în partid la momentul maturizării sale.
Aflat la Timișoara pentru câteva vizite și discuții, Cioloș a explicat că el vede aceste inițiative locale ca binevenite și nu poate impune nimic de la centru.
Platforma România 100, cum este numită acestă inițiativă, împreună cu comunitățile locale RO100 Timișoara, și RO Dumbrăvița împreună cu RO100 Timișoara Edu au vrut să aibe o întâlnire informală dintre Cioloș ca potențial lider al opoziției, și public larg din toate domeniile de activitate.
Pornind de la temă extrem de generoasă ce se voia o dezbatere liberă despre viitorul Banatului, s-a ajuns la teme general valabile pentru întreaga societate românească ce nu a trebui neaparat și în primul rând să schimbe clasa politică și mai degrabă modul de gândire al majorității celor ce se prezintă la o urnă de vot. Fără o schimbare a modului de gândire nu se poate modifica nici modul de guvernare.
Au fost atinse multe subiecte legate de prioritățile reale ale cetățenilor ce pot fi foarte felurite în funcție de mediul în care locuiesc. A venit și rândul felului cum pot influența agricultura, mediu, turismul și educația dezvoltarea regiunii pentru o perioadă cât mai lungă ce poate fi previzionată.
Dezbaterea face parte dintr-un proiect amplu de consultare națională pentru viitorul țării: „Întrebăm România Împreună”. Din întrebări și răspunsuri de la nivelul de de bază se va închega o amplă platformă a necesităților cetățenilor de unde se va inspira și viitorul program politic la formațiunii ce se va urni din „Platforma Romania 100”.
De fapt, se dorește o radiografie reală a ceea ce-și doresc cu adevărat românii. Aceste dorințe sunt atât necesitățile personale ale locuitorilor, dar și doleanțele comunităților.
Pe lângă invitații de onoare, Dacian Cioloș din postura de președinte fondator al Mișcării România Împreună și Mirabela Amarandei, moderator al comunității tematice Educație, au luat parte zcei de curioși în ale politicii, dar și formatori de opinie din varii domenii.
A ieșit în evidență cunoscutul profesor și scriitor Vasile Popovici ce a a șocat cu o opinie tranșantă: nu mai are deloc încredere în nici un fel de politică sau politician. Dar, la nevoie, ar credita totuși cu un cec în alb pe Dacian Cioloș pe care-l creditează cu un potențial deosebit de a aduna în jurul său oameni cu experiență. În acest sens a povestit și o vorbă spusă de José Manuel Durão Barroso, fost președinte al Comisiei Europene, ce-l considera pe Cioloș ca unul din cei mai capabili consilieri ce știa cu mult mai multe decât domeniul său strict de compență.
„Vrem să ne consultăm cu cât mai mulți români despre ce cred ei că trebuie să fie prioritățile și modalitățile de a schimba lucrurile în România. Pregătim dincolo de acțiunile civice ale platformei România 100 și un program politic pentru un viitor partid politic. Ne interesează ca din aceste dezbateri civice să putem trage și anumite concluzii, să extragem anumite ideii pe care să le folosim în programul politic ce-l vom lansa la toamnă… Nu am decis încă nici o candidatură atâta timp cât nu am lansat programul politic și nu am finalizat structurarea partidului. Nu am discutat despre strategia de candidaturi”, declară Dacian Cioloș.