Dacian Cioloş, activitatea Guvernului şi… ceapa de Pericei

1356

Premierul Dacian Cioloș a făcut, duminică, pe pagina sa de Facebook, o comparație între ceapa de Pericei și activitatea Executivului, precizând că „și pentru ceapă și la guvern trebuie umilință și modestie”.

„Pentru ceapa de Pericei trebuie în primul rând răbdare, pentru că natura să-și facă treaba, după ce omul și-a făcut-o. La guvern e ceva mai complicat, pentru că se lucrează cu oameni. Cu oameni cu așteptări foarte mari și mai ales nerăbdători. Dar în ambele cazuri, și pentru ceapă și la guvern, trebuie umilință și modestie”, a scris Dacian Cioloș, duminică, într-un răspuns la un comentariu al unui bărbat, potrivit căruia „conducerea guvernului nu e același lucru cu cultivarea cepei de Pericei”.

Comentariul persoanei respective apare la un mesaj publicat duminică de Dacian Cioloș, în care prim-ministrul a transmis mesaje de felicitare celor care își sărbătoresc onomastica de Florii. „La Mulți Ani și un gând bun mamei mele, surorii mele și tuturor celor care poartă nume de flori! Vă doresc să aveți parte mereu de lumină, căldură și iubire, iar viața dumneavoastră să înflorească zi de zi”, a scris premierul Cioloș pe pagina sa de socializare.

Pentru cine nu ştie ce e cu aluzia la ceapa respectivă, reamintim faptul că Pericei este satul unde a copilarit Dacian Cioloş, în casa bunicilor din partea mamei, unde a prins şi dragostea pentru agricultră.

Ceapa este leguma ce a adus comunei Pericei două recorduri mondiale, iar astăzi a devenit nu doar un brand turistic recunoscut la nivel național și chiar internațional, ci și alimentul ce a ajutat generații întregi de localnici să își facă un rost în viață.

Legendele locale spun că ceapa se cultivă la Pericei de 700-800 de ani și că ea era nelipsită și foarte apreciată, în trecut, la mesele împărătești de la Viena.

Dacă a ajuns sau nu în capitala Imperiului austro-ungar, e mai greu de probat astăzi. Un lucru este însă sigur. Ea a ajuns în Parlamentul European. În octombrie 2011, la invitația europarlamentarului Iuliu Winkler, comuna Pericei a fost prezentă la Bruxelles cu expoziția multimedia „Pericei, Transilvania — Agricultură de Cartea Recordurilor”, care s-a bucurat de patronajul comisarului pentru Agricultură din vremea respectivă, Dacian Cioloș, cel care, coincidență sau nu, a copilărit la Pericei.

Ceapa din Pericei a intrat în 2007 și în Cartea Recordurilor, când, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, agricultorii sălăjeni au împletit o cunună din 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri.

Cu același prilej, în comună a fost dezvelit Monumentul Cepei, unic în lume, care are o înălțime de șase metri. Bulbul de ceapă aurie-arămie are o înălțime de 4,5 metri, este realizat din fibră de sticlă și rășini sintetice și acoperit cu tablă de cupru bătută. Soclul pe care este așezat bulbul măsoară doi metri înălțime și este realizat din beton placat cu travertin.

Monumentul a adus un al doilea record mondial în comună, pentru „cel mai mare monument dedicat cepei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.