Uniunea Sârbilor din România împreună cu Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara invită publicul interesat în luna noiembrie la „Zilele Culturii Sârbe”, manifestare culturală care are ca scop promovarea valorilor culturale tradiţionale, contemporane și autentice ale sârbilor din regiune. Proiectul cultural a ajuns deja la a XII-a ediție, iar organizatorii oferă publicului larg un program complex potrivit pentru toate preferințele și categoriile de vârstă.
În perioada 1-30 noiembrie vor fi organizate spectacole și activități culturale, proiecții de film de lung metraj și documentar, expoziții de artă, spectacole de teatru, târguri de carte, concerte și spectacole folclorice, unde sunt așteptați să participe toți cei care iubesc diversitatea Banatului.
„Zilele Culturii Sârbe” este un proiect cultural realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, Filarmonica Banatul și Consiliul Județean. Sprijinul financiar este oferit de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Guvernul Romaniei prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice și Ministerul Culturii și Informării al Republicii Serbia.
Deschiderea festivă a avut loc miercuri seara, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, unde începând cu ora 19:00 a avea loc proiecția filmului „Santa Maria della Salute”, în regia lui Zdravko Šotra. Filmul surprinde povestea de dragoste imposibilă dintre poetul sârb Laza Kostić și tânăra domnișoară Lenka Dunđerski, care i-a servit drept muză de inspirație în scrierea mai multor opere literare, printre care și „Santa Maria della Salute”, considerată una dintre cele mai frumoase și emoționante poezii de dragoste din literatură sârbă. Acțiunea filmului se petrece în a doua jumătate a secolului XIX și aduce spectatorul mai aproape de spiritul acelei epoci. Filmul a avut parte de o subtitrare în limba română. La festivitatea de deschiderea a filmului au fost prezenți o parte dintre actori și cunoscutul regizor sârb, Zdravko Šotra.
Prima săptămână continuă cu o expoziție despre Jovan Stejić, desfășurată în spațiul expozițional al Primăriei Timișoara, situat în P-ța Victoriei, nr. 5. Deschiderea oficială va avea loc vineri, ora 19:00, și sunt așteptați să participe toți cei pasionați de istoria Banatului. Jovan Stejić a fost născut și educat la Arad, pleacă la studii în străinătate și devine primul doctor în medicină din Serbia reconstruită și este considerat întemeietorul terminologiei medicale în limba sârbă. Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până pe 7 noiembrie.
În funcție de preferințele culturale ale fiecăruia, timișorenii sunt așteptați să urmărească programul general al zilelor culturii sârbe pentru toată luna noiembrie și sunt bineveniți la toate evenimentele.