2.2 C
Timișoara
joi 14 noiembrie 2024

Dacă ar fi trăit, Amza Pellea ar fi împlinit 85 de ani!… VIDEO

Amza Pellea a fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile pentru comedie.
Și a mai rămas probabil în conștiința publicului românesc și prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul.

S-a născut la Băilești, la 7 aprilie 1931, într-o familie cu cinci copii.
Tatăl lui s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei „Munca Noastră” din Băilești în anul 1933.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia de Al. Popescu, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).
A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manolache Preda) din filmul Osânda, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

Între 22 martie 1973 și 24 septembrie 1974 a fost director al Teatrului Național Craiova.
A fost căsătorit timp de 25 de ani, din 1958 până la moartea sa în 1983, cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova și este tatăl actriței Oana Pellea.
S-a stins din viață în data de 12 decembrie 1983, la București, în vârstă de doar 52 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, de zece ani în noul sediu

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara împlinește 10 ani de la inaugurarea noului sediu, care o face una dintre cele mai moderne biblioteci universitare. Atunci, la...

VIDEO | Un sit arheologic de 3 kilometri a fost descoperit la Ronaț

Un sit arheologic de trei kilometri a fost descoperit în timpul lucrărilor de infrastructură făcute în apropiere de Ronaț. Acesta se află printre cele...

Citește și :