0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

CUTREMUR în SĂNĂTATE! Șefii spitalelor din Timișoara puși pe liber!

Regulile pentru concursul de directori de spitale se schimbă. Guvernul vrea să aducă mai multe modificări printr-o ordonanță de urgență propusă de Ministerul Sănătății, care-i vizează pe directorii care conduc mai multe spitale clinice și secții din cadrul spitalelor. Este și cazul celor din spitalele timișorene, majoritatea fiind universitare. Dacă va fi adoptată de Guvern, Ordonanța va produce cea mai profundă schimbare din ultimele decenii în sistemul medical, fiind așteptate riposte dure din partea celor vizați și a aliaților politici și mediatici ai acestora, scriu cei de la HotNews.

Ordonanța va liberaliza accesul la funcțiile de conducere din spitale, în special din cele universitare, și Timișoara nu face excepție. Postutile respective sunt ocupate în prezent tot de profesori universitari care sunt în paralel și manageri, chirurgi, șefi de catedre didactice, proprietari de clinici particulare ori lideri de organizații profesionale.

În cazul în care Ordonanța de Urgență va fi aprobată în ședința de Guvern, managerii de spitale vor fi obligați să aibă un rol exclusiv în cadrul spitalului. Managerul de spital va fi nevoit să asigure continuitatea activității de management între orele 8.00 și 16.00, iar exercitarea oricărei activități medicale (operații, consult etc), didactice (predare la cursuri etc), de cercetare științifică și de creație literar artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval. Practic, managerul trebuie să-și dedice actului managerial strict un interval consistent al zilei de lucru. Cine vrea să opereze și să predea, pe lângă activitatea de manager, o poate face abia după ora 16.00, după încheierea programului.

În același timp, rudele până la gradul 4 ale managerului serviciului de ambulanță nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță.

Guvernul mai vrea să interzică și exercitarea oricărei funcții de conducere, administrare sau control într-un partid politic pentru managerii de spitale.

Funcția de șef de secție va putea fi ocupata doar prin concurs. Ordonanța prevede limpede că orice funcție de conducere în sectorul public (șef de secție, șef de laborator, șef de serviciu medical) se ocupă prin concurs. În clinicile universitare, cei care vor ocupa aceste funcții trebuie să fie cadre didactice universitare.

În fine, Ministerul Sănătății vrea să faca și o altă schimbare în cazul directorilor medicali din spitalele publice. Actul normativ liberalizează accesul și la această funcție. Singura condiție este că acesta „trebuie să fie cel puțin medic specialist având o vechime de minim 5 ani în specialitatea respectivă”. Acum, postul de director medical putea fi ocupat doar de o persoana care era „cadru didactic universitar medical”.

Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :