Pentru următorii patru ani, timişenii vor fi reprezentaţi în Parlament de 14 deputaţi şi senatori. În urma alegerilor din 11 decembrie, Biroul Electoral Central a distribuit, pentru judeţul Timiş, 10 mandate de deputaţi şi 4 de senatori. Dar cine sunt aceşti parlamentari? Unii au experienţă vastă în politică, alţii vin din mediul privat şi nu au avut nimic de.a face de-a lungul vieţii cu scena politcă din România. Cei mai mulţi sunt tineri, neavând mai mult de 40 de ani şi cu toţii au promisiuni măreţe de respectat în următorii 4 ani.
Senat
Eugen Dogariu, de la PSD, pleacă la Bucureşti pentru face parte din Senatul României. Dogariu a renunţat la funcţia deţinută în Timiş, cea de subprefect pentru a candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Eugen Dogariu, de 39 de ani, nu este străin de lumea politică. Este membru al Partidului Social Democrat de mulţi ani şi are o bogată experienţă în administraţie în spate. El a fost, de-a lungul timpului, de două ori subprefect de Timiş, în perioada 2009 – 2010 şi în 2016, dar a deţinut şi funcţia de prefect, între 2012 şi 2016. Dogariu este căsătorit şi are un copil. Potrivit declaraţiei de avere, Dogariu are două case de locuit, dar una dintre ele, din Pişcha, este într-o stare avansată de degradare şi două autoturisme. În bancă, acesta are conturi de peste 40.000 de lei, dar şi acţiuni care îi aduc anual 20.000 de lei. Are însă şi datorii, din împrumuturi, de aproape 500.000 de lei, iar din salarii, de la Prefectura Timiş, activitate didactică şi posturi ocupate în societăţi private, Dogariu are venituri de aproape 110.000 de lei anual.
Alina Gorghiu este, poate, cea mai controversată persoană care va ajunge în Senat drept reprezentant al judeţului Timiş. Cu toate că Gorghiu nu are nicio legătură directă cu partea de vest a ţării, în calitatea pe care o avea de preşedinte al PNL la nivel naţional, aceasta a decis să candideze pentru judeţul Timiş, susţinută puternic de cel puţin o parte din liberalii timişeni. Candidatura nu a fost una cu foarte mult noroc pentru Gorghiu. Deşi a obţinut un mandat de senator, scorul pe care l-a adus partidului în Timiş nu a fost cel scontat şi, după finalizarea procesului electoral şi de numărare a voturilor, Alina Gorghiu a renunţat la funcţia de preşedinte al PNL, rămânând un simplu membru. Alina Gorghiu deţine o casă de 125 de metri pătraţi în Bucureşti, iar soţul ei, Lucian Isar, este proprietarul a două apartamente: unul de 174 mp în Bucureşti, altul de 56 mp în Suceava. La averea familiei, Isar a contribuit cu automobilul, un Audi Q7, şi cu ceasuri şi bijuterii estimate la 83.000 euro.
Adrian Diaconu este cel de-al doilea senator pe care PSD îl trimite, din Timiş, la Bucureşti. Proaspătul senator este unul dintre traseiştii listei de viitori parlamentari. Nicidecum nou în politică, Adrian Diconu s-a făcut cunoscut în vestul ţării din postura de preşedinte judeţean al partidului PP-DD şi astfel a ajuns şi deputat în legistratura 2012 – 2016. Înainte de asta a făcut parte şi din Partidul Democrat Liberal. În 2015 a trecut la UNPR, ca în scurt timp să îşi facă tabăra în sânul PSD.
Nicu Fălcoi, cel de-al patrulea senator de Timiş este unul fără prea multă activitate politică. A făcut parte, timp de un an, între 2015 şi 2016 din partidul M10. Apoi a intrat pe firul Uniunii Salvaţi România şi a candidat, în această iarnă, la primele sale alegeri. A absolvit Universitatea Politehnica din Timişoara, dar este şi ofiţer în aviaţie, urmând cursurile acestei şcoli la Buzău, între 1985 şi 1989.
Camera Deputaţilor
Călin Dobra, de la PSD, a deschis lista candidaţilor pentru social democraţi. Nici Dobra nu este un novice într-ale politicii. Deşi nu a mai avut activitate parlamentară până acum, el face parte din PSD de 16 ani şi a deţinut mai multe funcţii în administraţia judeţeană. Şi-a început cariera politică obţinând un post de consilier local la Lugoj, oraşul său natal. Apoi s-a mutat la Timişoara pentru a fi subprefect de Timiş, în perioada 2009 – 2010. Au urmat apoi 2 ani în care nu a activat în administraţie, pentru ca, în 2012, PSD să îl numească, după alegerile locale, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Din vara aceasta a devenit consilier judeţean, funcţie la care renunţă pentru a merge în Parlament.
Alfred Simonis, de la PSD, este printre cei mai tineri parlamentari care ajung în Legislativul 2016 – 2020. Nu a făcut prea multă politică, deşi în ultimii ani s-a remarcat ca un social democrat foarte vocal în Consiliul Local Timişoara. A intrat în administraţia timişoreană în 2012 când, în urma alegerilor, a câştigat un post de consilier local. Alegerile parlamentare l-au prins la cel de-al doilea mandat de consilier, dar renunţă la funcţie, la fel ca şi colegul său, pentru a pleca în Capitală.
Adrian Pau este un alt deputat de Timiş. Social democratul face parte din clasa traseiştilor politici, schimbând macazul, de la dreapta la stânga, în ultimii ani. Şi-a început activitatea politică din sânul Partidului Democrat Liberal, ajungând consilier local pe listele acestei formaţiuni. Nu a fost însă mulţumit de unificarea liberalilor şi, în urma ruperii USL, după alegerile din 2012, Pau îşi muta tabăra în PSD. Asta deşi Uniunea Social Liberală l-a desemnat candidat pentru Consiliul Judeţean Timiş în 2012, post pe care l-a şi ocupat. În vară a apărut deja pe listele PSD şi şi-a început al doilea mandat la CJT.
Bianca Gavriliţă este singura femeie de pe lista de candidaţi ai PSD. Este medic de meserie şi a activat ca director al Spitalului de Boli Psihice din Gătaia. A reuşit să prindă un post de deputat la a doua distribuire a mandatelor. Nu a făcut nici ea foarte multă politică, deşi are la activ un mandat de consilier judeţean. Între anii 2012 şi 2016 a făcut parte din CJT, fiind reprezentantul social democraţilor.
Marilen Pirtea este unul dintre candidaţii controversaţi ai Partidului Naţional Liberal şi cel care a deschis lista candidaţilor la Camera Deputaţilor. Este politician şi profesor universitar cu experienţă. Pe plan politic, putem să îl încadrăm la traseişti. Acesta a trecut de la PDL la PSD şi apoi s-a oprit la PNL. Este rectorul Universităţii de Vest din Timişoara din 2012. În cadrul campaniei electorale pentru parlamentare, la adresa lui au apărut unele acuzaţii de plagiat. Pirtea este suspectat că a copiat texte din 4 lucrări ştiinţifice pe care le-a semnat ca prim autor. El susţine că acuzaţiile sunt nedrepte, dar Comisia de etică nu a dat un verdict final în cazul său.
Ben Oni Ardelean este un parlamentar cu state mai vechi. A intrat în politică în 2009, în cadrul PNL, şi nu a schimbat macazul niciodată. Ardelean are la activ un mandat de senator, între 2012 şi 2016, iar acum va intra în Camera Deputaţilor. Curios este, în ceea ce îl priveşte, că este extrem de sărac în declaraţia de avere, dar bogat în realitate. El deține nu mai puțin de 14 terenuri, trei case şi două mașini. Toate acestea sunt întreținute dintr-un venit anual de 100.000 de lei, potrivit declaraţiei de avere din 2016.
Pavel Popescu este al treilea deputat pe care PNL Timiş îl trimite în Parlament. Şi el a primit mandatul în urma redistribuirii voturilor. Este cel mai tânăr parlamentar pe care îl are în acest Legislativ judeţul Timiş. Are doar 28 de ani şi a mai făcut parte şi din PMP. El s-a remarcat în 2015, după tragedia din Colectiv. Aflat la Oslo, el a făcut tot posibilul ca răniţii din clubul românesc să ajungă pe mâinile medicilor din Norvegia. Pavel Popescu a făcut legătura dintre medicii norvegieni şi Ministerul Sănătăţii. În 2015, el a sunat din proprie iniţiativă la un spital de arşi din Norvegia şi a convins câţiva doctori să vină în România pentru a prelua victimele tragediei de la Colectiv. La momentul producerii evenimentului, tânărul era stabilit în Norvegia de trei ani.
Cătălin Drulă este unul dintre nou veniţii în politică. Nu a avut nicio legătură cu scena politică din România niciodată, dar anul acesta a candidat din partea Uniunii Salvaţi România. Anterior, Drulă s-a ocupt doar de infrastructură. A fost şi directorul executiv al Pro Infrastructura şi a muncit în mediul privat în acest domeniu. Tocmai de aceea, anul acesta a fost numit consilier de stat în Cabinetul Cioloş, pe probleme de infrastructură. El intră pentru prima dată în Parlament.
Cornel Sămărtinean este unul dintre „vârstnicii” parlamentarilor de Timiş. Acesta are şi o experienţă vastă în politică, din 2007 făcând parte din PDL, trecând apoi în marele PNL. Este deputat din 2012, dar anul acesta a decis să intre în PMP şi a reuşit, la redistribuire, să prindă un mandat. Numele său este legat însă de controverse, el având probleme de integritate. În 2015 Sămărtinean este trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în perioada în care a deținut funcția de director al Aeroportului din Timișoara. Cornel Sămărtinean este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interes, fiind acuzat că, împreună cu directorul comercial al aeroportului, Mezin Marius Florin, „a participat la luarea deciziei şi apoi a aprobat toate fazele unei proceduri frauduloase de selectare a unui agent economic care să închirieze spaţii aflate în incinta aeroportului”, se arată pe site-ul alegeriparlamentare.ro.
Marian Cucşa este singurul deputat pe care ALDE îl trimite în Parlament. Este unul dintre tinerii deputaţi de Timiş şi şi-a început cariera în politică în 2008, sub aripa Partidului Conservator. De anul trecut face parte din ALDE, partid care l-a propulsat în Parlament pentru prima dată. A şi devenit preşdintele formaţiunii judeţene în august 2016. Cucşa are studii superioare în domeniul protecţiei mediului.