Ieri, ministrul Culturii anunţa cu mândrie că „Proprietarii „Cuminţeniei Pământului”, lucrarea lui Constantin Brâncuşi, au acceptat oferta de achiziţie propusă de comisia de negociere mandatată de Guvernul României pe care am condus-o, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscripţie publică naţională. Detaliile campaniei de subscripţie vor fi anunţate în perioada următoare”.
Astăzi aflăm însă că lucrurile nu stau chiar aşa. Modalitatea prin care ministerul Culturii vrea să cumpere lucrarea lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, îi nedumereşte pe proprietarii acesteia, a declarat avocatul care îi reprezintă.
Aceasta subscripţie modifică puţin datele problemei. Declaraţiile ministrului Culturii aduc o veste bună, dar nu există garanţii că tranzacţia se va încheia, cel puţin aşa spune avocatul proprietarilor sculpturii „Cuminţenia Pământului”. Potrivit acestuia, proprietarii capodoperei au aflat abia astăzi că ministrul vrea să facă această subscripţie publică şi susţine că în timpul negocierilor li s-ar fi spus că Guvernul are întreaga sumă.
Până acum nu s-a încheiat niciun conctract, doar un proces verbal prin care proprietarii au acceptat oferta guvernului de 11 milioane de Euro. În acest proces verbal sau acord de acceptare a ofertei, proprietarii au invocat două condiţii: prima – în termen de şapte zile, începând de ieri, moştenitorii vor să aibă un contract semnat cu statul, iar în decurs de 14 zile de la aceeaşi dată, să fie făcută plata. Ceea ce e puţin probabil, având în vedere că statul nu are bani.
Avocatul proprietarilor Cuminţeniei Pământului spun că urmează alte negocieri, când se va fixa un termen pe care îl acceptă proprietarii pentru ca statul să strângă cele 6 milioane de euro, dar un termen scurt, având în vedere că lucrarea a fost confiscată de stat 50 de ani şi alţi 9 ani a durat procesul de revendicare a capodoperei.
Citeşte şi: 11 milioane de euro e suma pe care o va plăti Guvernul pentru a recupera ”Cuminţenia Pământului”
http://www.nasul.tv/lucian-mandruta-critica-decizia-guvernului-de-a-cumpara-cumintenia-pamantului-raspunsul-genial-al-premierului-ciolos/
http://www.b1.ro/stiri/politica/ion-cristoiu-despre-afacerea-dubioasa-cumintenia-pamantului-dacian-ciolos-s-a-lansat-intr-o-suita-de-vorbe-mari-si-rasuflate-colorate-cu-un-lirism-de-eleva-de-pension-care-simte-ca-i-cresc-sinii-143798.html
Cu timpul, si Brâncusi va fi tot asa de rau văzut ca si alte mari personalitaţi necontemporane, in frunte cu Poetul Naţional Eminescu. Literar vorbind, Cuminţenia Pamântului e tot mai nedorită de pubintelectuali în postromânism chit ca nu se exprima toţi ca Lucian Mândruţă, asa că locul ei pare a fi mai potrivit la Szépművészeti Múzeum din Budapesta sau la Muzeul Puşkin din Moscova, unde poate fi dusa din când în când, cumparata ieftin în RO.
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/domnisoara-pogany-a-disparut-in-ceata-98009.html