O treime din gazul ars în fiecare zi în România vine din import, iar procentul ar putea creşte în iarna care bate la uşă până la 40% spune preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Motivul: gazul din import este mai ieftin. Facturile românilor nu vor scădea, însă, în această iarnă. Preţurile sunt îngheţate până la 1 aprilie.
Liberalizarea din primăvară nu va aduce nici ea modificări în facturi, spun autoritățile. Ar putea creşte însă facturile la energie electrică. De la anul autorităţile vor să crească sprijinul pentru producătorii de energie verde.
Un megawatt oră este adus din import cu aproape 70 de lei, cu până la 20 de lei mai ieftin decât dacă ar fi produs în România. Asta nu înseamnă că românii vor plăti facturi mai mici la gaze. La consumatorii casnici preţurile sunt îngheţate prin decizie a Executivului, până pe finalul lunii martie. Adică nici nu pot creşte, nici nu pot scădea.
Nicolae Havrileţ, preşedinte al ANRE: „La 1 aprilie Guvernul nu mai poate impune preţuri de vânzare a gazelor naturale şi atunci practic intrăm în liberalizare în ceea ce priveşte achiziţia gazelor de la producător.”
Practic, statul nu va mai stabili preţurile la care-şi vând producţia Romgaz şi Petrom. Va avea, însă, în continuare un cuvânt de spus în ceea ce priveşte preţul la care ajung gazele către consumatorii casnici.
Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei: “Rămâne în continuare preţul reglementat la consumatorul final până în 2021. Deci să nu rămânem cu ideea că se aruncă în aer preţul la consumatorul final.”
Autorităţile promit că va rămâne la fel ca anul acesta. Uşoare creşteri ale preţurilor am putea avea la energia electrică în urma majorării sprijinului pentru producătorii de energie verde, aşa-numitele certificate verzi.
Nicolae Havrileţ, preşedinte al ANRE: „O creştere de 2 lei sau 3 lei în factura finală înseamnă foarte mult pentru investitorii care doresc să-şi recupereze investiţiile, dar înseamnă sub 1% creştere pe preţul final.”
La o factură de 100 de lei, 11 lei merg acum către producătorii de energie regenerabilă.
Sursa: DIGI24.ro