Cum să scrii povestiri sau romane cu priză la publicul de azi?  Am aflat rețeta: te folosești de un zbor cu avionul, de un joc de table și de ceva dans împotriva naturii! Foto-Video

194

Librăria Cărturești propune, de ceva timp, o inițiativă interesantă, prin care urmărește să aducă, laolaltă, cititorii cu scriitorii lor favoriți, într-un ciclu de întâlniri care se circumscriu unei agende generoase, numită „Raftul de Debut”.

Librarii de la Cărturești scot, astfel, în evidență cele mai interesante cărți de debut lansate în anul 2022.

Prin urmare, în deloc fatidica seară de marți, 13 iunie 2023, s-au prezentat în librăria din centrul Timișoarei trei autori destul de apropiați ca generație, Adrian Marcu, Goran Mrakić și Bogdan Munteanu, alături de moderatorul dezbaterii, scriitorul Robert Șerban. Cel din urmă s-a arătat cât se poate galant cu invitații săi și nu le-a presărat ,,piper pe limbă”, cum procedează, de obicei, cu alți invitați, supuși tirului de curiozități literare.

Cărțile puse pe masă și ,,povestite”, la rândul lor, cu acest prilej au fost:

– „Singurătățile unei femei frumoase” de Adrian Marcu

– „Stai jos sau cazi” de Bogdan Munteanu

– „Micile plăceri ale morții” de Goran Mrakić

Deși s-a vorbit, din start, de debuturi, nici unul dintre autori nu este un debutant, în sensul clasic al termenului. Toți trei au destulă experiență în mânuirea vorbelor și în creionarea unor ficțiuni pline de miez.

A fost vorba, mai mult, despre evocarea debutului literar în cazul fiecăruia în parte.

Adrian Marcu, Goran Mrakić si Bogdan Munteanu au povestit, pe rând, celor prezenți în librărie, cum s-a produs ,,declicul” scrisului de proză scurtă sau de roman.

Autorii au scăpat repede de emoțiile induse de intervievatorul Robert Șerban și au descris cum au ajuns să fie acaparați atât de intens de patima scrisului, încât să piardă seri sau nopți în fața tastaturii( că de pană nu mai poate fi vorba, ca în alt secol!). Deși, nu o dată, această pană nobilă se poate transforma, dramatic, în faimoasa pană a scriitorului, cum s-au plâns unii dintre ei că li mai întâmplă să le iasă în cale…

Mai apoi, cei trei prozatori bănățeni au trecut la ce le este mai la îndemână, anume la lecturarea câtorva pagini din propriile cărți.

Dacă Adrian Marcu a descris plin de tandrețe și poezie un episod dintr-o povestire în care frica de zbor cu avionul devenea suportabilă în preajma unor femei frumoase, în cazul celorlalți doi scriitori cititul din opera proprie a avut tonalități încărcate cu umor, ironie și autoironie din belșug!

Din paginile lecturate de Bogdan Munteanu publicul a putut să afle ce legătură este între epilepsie, jocul de table dus la extrem și un pariu legat de tunderea părului. Deși s-a tuns după pierderea jocului de table, eroul istorisirii a rămas la fel de dibaci la mânuirea zarurilor și nu și-a pierdut, asemenea lui Samson din antichitate, puterile.

Din paginile autobigrafice citite de Goran Mrakić a rezultat că diletantismul său muzical este întrecut doar de lipsa cronică de talent la dans în general, și la horele bănățene, în special.

După ședința de lectură, au urmat întrebările din public. Una din cele mai serioase întrebări a fost despre influența inteligenței artificiale în actul creativ și în mersul societății în general.

Deși răspunsurile au fost variate, concluzia generală a fost că această inteligență fabricată de om ar putea fi un pericol pentru artă, în egală măsură în care poate fi și un instrument de lucru. Depinde tot de om cât de abil stăpânește gândirea creativă produsă de o mașinărie.

Dar mult mai multe despre felul cum își gândesc literatura și cum își aștern pe hârtie gândurile și fanteziile cei trei scriitori pomeniți puteți viziona și asculta asculta în filmul de mai jos.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.