Timişorenii se plâng tot mai des de prezenţa deranjantă a ţânţarilor. Nemulţumirile lor au ajuns şi la urechile primarului Nicolae Robu aflat la un summit în Singapore. Acesta a dispus, prin intermediului Facebook-ului, ca Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara să analizeze soluţiile folosite de firma Deraton la dezinsecţie pentru că are suspiciuni că acestea ar putea fi diluate, exact cum s-a întâmplat în scandalul dezinfectanţilor din spitale.
„Am primit pe Facebook o mulţime de sesizări de la cetăţeni în privinţa ţânţarilor. Din păcate două veri, iată asta e a treia, nu am avut contract care să asigure dezinsecţia aşa cum trebuie la scara întegului oraş pentru că suntem blocaţi în instanţă. Am semnat un contract în regim de forţă majoră din cauza avertizării de la Ministerul Sănătăţii în privinţa virusului Zika, purtat de ţânţari. Dar acel contract este cu valoare limitată şi nu întreg oraşul este prins în contract. După semnalele pe care le primesc de la cetăţeni, eficienţa este destul de scăzută. Am cerut directorului Direcţiei de Mediu să facă o analiză a substanţelor folosite, să nu cumva să ne trezim că şi aici avem de-a face cu vreo escrocherie aşa cum s-a întâmplat în domeniul sănătăţii, unde ştim că nişte indivizi cu faţă de oameni au avut în ei atâta mizerie încât au pus în pericol viaţa unor cetăţeni nevinovaţi, vânzând substanţe care nu erau ceea ce ar fi trebuit să fie”, a declarat, din Singapore, Nicolae Robu.
De ţânţari nu avem cum să scăpăm în condiţiile în care numai 10% din suprafaţa Timişoarei este stropită vara aceasta, spun specialiştii. Cu cei aproape 100.000 de euro plătiţi de Primăria Timişoara, se poate stropi împotriva ţânţarilor numai pe malul Begăi, în parcuri, în locurile de joacă şi pe scuarurile de pe marile bulevarde.
„În ultimii 7 ani, cu excepţia ultimelor două veri, nimeni nu s-a plâns de ţânţari. Aveam atunci tot noi contract şi nu au fost probleme. Dar să nu dai cu nimic în ultimii doi ani şi cu ploile din ultima perioadă este imposibil să scapi tot oraşul de ţânţari. Este adevărat, cu 10% din oraş, este catastrofă. Noi nu putem să facem mai mult, noi folosim substanţe de renume din lume, dar stropim pe 10% din oraş. Noi avem prin contract peste 900 de hectare din cele 12.000 de hectare pe care le are Timişoara”, spune Leontin Roman, directorul Deraton.
Mărirea contractului nu se poate face decât prin licitaţie. Aceasta nu poate fi însă organizată pentru că, din 2014, există una în desfăşurare. Mai exact, o firmă participantă, Romprest, a contestat prima evaluare în instanţă şi dosarul nu a fost nici acum închis.