6.2 C
Timișoara
vineri 29 noiembrie 2024

Cum putem să dormim bine când este excesiv de cald? Recomandările unui specialist

Somnul neodihnitor, în special în cazul temperaturilor ridicate cum ar fi cele din ultima perioadă, poate afecta viața cotidiană a tuturor. Din cauza odihnei slab calitative, oamenii pot fi afectați de o oboseală generală pe timpul zilei, un nivel mult mai crescut de irascibilitate, dar și o senzație de epuizare. Beatrice Mahler, doctor, dar și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, oferă câteva sfaturi pentru un somn odihnitor în perioada caniculei, scrie Libertatea. 

Recomandările practice făcute de medic au în vedere scăderea temperaturii în încăpere, ajustarea umidității aerului, hidratarea corespunzătoare, dar și purtarea hainelor mai lejere, dintr-un material care să absoarbă transpirația.

„Încercăm crearea unei temperaturi optime în dormitor, fără să uităm că și umiditatea aerului trebuie să fie ajustată – dacă nu aveți un ventilator, încercați să umpleți o sticlă cu lichid rece ca gheața, care să scadă temperatura în patul în care dormiți. Sau alternativ, puteți utiliza șosete răcoritoare (umede sau ținute la rece), răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii și a corpului”, spune medicul.

Înainte de somn, corpul uman își regrează temperatura în mod automat. Acest proces se numește autoreglare. Organismul întâmpină o dificultate de a-și autoregla temperatura în perioadele caniculare.

„În esență, când este foarte cald, este afectat somnul REM, somnul cu vise, cel care ne ajută să resetăm organismul pentru o nouă zi, cel care ajută la întărirea sistemului imunitar și procesarea amintirilor și emoțiilor. Temperatura ridicată din mediul înconjurător îngreunează semnificativ autoreglarea temperaturii corpului, afectează în mod direct calitatea somnului, crește frecvența respiratorie, cardiacă și umiditatea tegumentelor, în dorința de a realiza răcirea corpului, și nu în ultimul rând induc o stare de iritabilitate în organism.

Astfel chiar dacă adormim la fel de ușor, pentru că temperatura crescută din timpul zilei epuizează energetic organismul, somnul este întrerupt frecvent și durează mai puțin. Trezirile repetate sunt datorate fie transpirației excesive, fie aerului uscat din încăpere”, explică medicul Beatrice Mahler.

Zonele Banat, Crișana, dar și Oltenia se află sub cod roșu de caniculă valabil până duminică. Temperaturile maxime variază între 37 și 41 de grade celsius. Temperaturile minime, chiar și pe timp de noapte, nu vor coborî sub 20 de grade, după cum reiese din prognoza meteo emisă de ANM.

Sursă: https://www.libertatea.ro

Foto: The Mirror

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Rezultatele comunicării Programului Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 (Perioada 2022-2024)

Timișoara, 28 noiembrie 2024 – Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023 continuă să își lase amprenta asupra orașului, dar...

Un medic de excepție din Timis s-a stins. A fost fondatorul ,,Patronatului Medicilor de Familie” din județ

"Cu profund regret, Patronatul Medicilor de Familie Timis anunta trecerea in nefiinta in data de 28 noiembrie 2024 a colegului nostru, Dr. Sarbovan Vlad...

Citește și :