Cum poți face din român hoț. Experiența reușită a ultimilor 26 de ani

383

Liviu Dragnea a câștigat alegerile și, în numele acestui lucru, va face ce vrea. Absolut orice.

Dacă ar vrea, Dragnea ar putea muta Crăciunul în fiecare vineri, ar reboteza Munții Carpați în Munții Carpați fără filtru, ar înlocui, în DEX, mitingul de protest cu „mineriadă”, ar înlocui Boboteaza cu sfânta zi de naștere  lui Dan Voiculescu, ar pune în colivă Programul Primul Cavou celor care au votat la referendumul pentru demiterea lui Băsescu. Evident, nu va face toate chiar toate astea și, ca dovadă, nici nu îi va anula toatele notele de peste 8 ale lui Iohannis la Fizică, din liceu.

Vorbind serios, Dragnea știe că scorul din alegeri și primele măsuri luate de Guvernul Grindeanu după învestire plasează PSD-ul în postura de a face orice porcărie dorește, inclusiv promulgarea celor două ordonanțe de urgență referitoare la amnistie și grațiere. În înfruntarea cu Iohannis, PSD are aliat aproape toată clasa politică: toți corupții din PNL, PMP, UDMR. În plus, Dragnea, de fapt tot PSD-ul, știe că românii nu sunt deloc mari admiratori ai corectitudinii, ai cinstei și, cu atât mai puțin, suferă că marii hoți din istoria noastră recentă vor scăpa nepedepsiți sau vor reveni pe scena publică. În fond, cu ce îl încălzește asta pe un profesor de țară sau pe un muncitor zilier în comparație cu cele câteva zeci de lei primite în plus la salariu? Evident, cu nimic.

Scurtul episod de etică și morală colectivă în România din 1989 a fost superficial și a murit de tânăr. Odată cu lichidarea lui Ceaușescu, românii au simțit că s-au scuturat de tot ceea ce făcea parte dintr-un trecut rușinos. Că nu putea fi vorba despre revenirea la principii morale în spaţiul românității a dovedit-o și fericita, paradisiaca perioadă a embargoului impus Iugoslaviei. Atunci, sute de mii de români au fost transformați într-o populație ce își asumase cu mândrie statutul de hoț prin încălcarea pe față a legi. Fiiindcă România devenise o Românie Șomeră, iar singura șansă de a pune o pâine pe masă era traficul cu benzină

E la mintea cocoșului: un popor sărac, furat pe față și umilit nu poate declanșa reflexe oneste. Degradarea fibrei morale a românilor era pe deplin explicabilă : în prima etapă a tranziției, în acei ani nebuni, Justiția era o caricatură, banul public era furat ziua în amiaza mare, abuzurile și hoția deveniseră normalitate, iar România era acaparată de marii hoți. Milionari, miliardari, apoi, iar acum stăpânii țării.

Oamenii au înțeles foarte bine că: 1. toți fură; 2. că nu poți reuși cinstit în viață; 3. Că, așadar, și lor le este îngăduit să fure, să mituiască, să fenteze legea.

Pe acești oameni îi întreabă Iohannis dacă România trebuie să aleagă onestitatea, cinstea și înaltele principii morale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.