Cum pot fermierii din Timiș să salveze tomata românească?

207

În scopul salvării tomatei românești, în premieră, producătorii agricoli, atât din Timiș, cât și din întreaga țară, sunt susținuți printr-un program guvernamental să cultive roșii în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă, fiecare agricultor primind 3.000 de euro, nerambursabili, pentru cultivarea a 1000 mp în spații protejate.

Vor primi sprijin timp de 8 ani

A trecut o lună și jumătate de la lansarea programului de sprijin și în Timiș se bucură de un interes mare în rândul fermierilor, peste 40 dintre aceștia s-au înscris în proiect. „S-au făcut inspecții la mai mulți fermieri din Timiș, care au terminat deja plantatul tomatelor în condiții foarte bune. Așteptăm invitația de a mai inspecta alte ferme, care sunt în curs de finalizare. Ca să poată accesa cei 3.000 euro, DAJ Timiș, la solicitarea fermierului, trebuie să meargă să certifice faptul că s-a finalizat plantarea și a început fructificarea. Inspecții se fac și înainte de valorificare, când se începe recoltarea”, a spus prof. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș.

Schema de sprijin este foarte simplă și accesibilă, iar elementele de control introduse în actul normativ nu permit speculatorilor să profite de acest sprijin în dauna producătorilor reali. Fiecare agricultor care are 1.000 metri pătrați de sere sau solarii se înregistrează la Direcția Agricolă Județeană Timiș și prezintă o adeverință prin care dovedește că deține suprafața respectivă de spații protejate. DAJ Timiș verifică la fața locului, urmând să mai facă două verificări pe parcursul perioadei de producție: la înființarea culturii și la momentul rodirii. Acesta este un program al cărui randament se va resimți progresiv, etapă cu etapă, pentru că odată cu producția si primirea sprijinului va începe și capitalizarea micului producător, care își va permite achiziționarea unor instalații de încălzire sau a unor răsaduri din soiuri performante și rezistente la perioadele critice. Când fermierul vine cu dovada că a vândut minim 2 tone, nu contează cui și la ce preț, atunci primește cei 3.000 euro. O condiție este ca la intrarea în seră fiecare producător să scrie „Program de susținere a producției tomatelor 2017 – Guvernul României și Direcția Agricolă Timiș”.

Prin acordarea ajutorului de minimis se urmărește obținerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piața europeană, precum și o eficiență economică în realizarea și valorificarea acestora. De asemenea, ajutorul va contribui la creșterea și stabilizarea cantitativă și calitativă a producțiilor de materii prime, la echilibrarea balanței veniturilor și cheltuielilor producătorilor agricoli, ajutându-i să se reașeze într-o poziție mai stabilă și mai echilibrată în raport cu partenerii de afaceri. Reamintim că valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/fermier pe an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro, pentru o suprafață de 1.000 mp. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani, până în 2025.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.