Peste 500 de elevi și studenți au învățat mai multe despre fenomenul Bullying-ului și violenței în școli, în cadrul dezbaterii desfășurate la Universitatea de Vest din Timișoara.
Evenimentul „Dialoguri deschise despre violența în școală”, a propus informarea elevilor și studenților cu privire la semnele, consecințele, dar și cauzele fenomenului de bullying.
La dezbatere au participat alevi și studenți, care au venit alături de profesori. Cei mai mulți dintre aceștia au fost elevi de liceu. O bună parte din elevii din sală s-au confruntat cu fenomenul de bullying sau au fost martori ai acestuia cel puțin odată în viața lor.
Potrivit statisticilor publicate de Organizația Salvați Copiii, 8 elevi din 10 se confruntă cu violența în școală. Nesiguranța cauzată de acest fenomen îi poate chiar determina pe unii dintre elevi să aibă rezultate academice scăzute din cauza pericolului constant resimțit de ei, la școală.
Bullying-ul adesea vine de acasă, din familie, acolo unde copilul se simte agresat, neglijat sau ridiculizat de părinți. Astfel abuzul se perpetuează, iar cel care acasă este victimă, poate să devină agresor în propriul mediu social.
Agresorii nu sunt achitați doar pentru că provin din medii de abuz
Dacă victimele își fac curajul de a raporta comportamentul colegilor, agresorii pot chiar să fie sancționați academic, în cadrul instituției de învățământ sau pot răspunde penal, dacă comportamentele lor implică denigrare, umilire sau chiar îmbrânceală sau agresiuni fizice.
Numeroase cazuri de bullying din școlile timișorene au ieșit la suprafață în spațiul public. Spre exemplu, eleva de la Nikolas Lenau care a fost umilită de colege , atacul adolescentului de 12 ani care i-a turnat apă în cap colegei lui, în mijlocul lunii ianuarie, dar și alte semenea tipuri de violență.
Una dintre concluziile dezbaterii a fost aceea că bullying-ul este mai degrabă un fenomen care este este prezent în școlile mari, acolo unde relațiile nu sunt tocmai strânse și bine închegate.
Cu toate acestea unii dintre elevii care s-au confruntat direct cu acest fenomen, consideră că violența în școală este întâlnită indiferent de caracterul intituției de învățământ.
„Deși am văzut și aici în școli violență în rândul elevilor, pot spune că ea este prezentă și în comunitățile mici. Dacă ești un copil mai sensibil sau mai retras, ceilalți vor face mișto de tine, fără ca măcar să se gândească la cum te-ai simți tu ca persoană. Eu am avut probleme cu bullying-ul la liceu, dar și în primii ani de generală. Sunt o persoană timidă și introvertită, iar ceilalți pot interpreta asta ca înfumurare. Nu am suficientă încredere în mine să interacționez cu toată lumea și atunci prefer să stau în colțișorul meu”, mărturisește o studentă care a fost prezentă la dezbatere.
După conferință, tânăra ne-a mărturisit că a aflat relativ târziu că bullying-ul provine el însuși din agresiune. Dacă ar fi știut, ea și-ar fi confruntat agresorii, încercând chiar să dialogheze cu ei. Cu toate acestea, tânăra își amintește că în mai multe rânduri a auzit povestile colegilor săi despre nemulțumirile de acasă, însă nu a reușit să facă o conexiune directă între comportamentul lor, dar și cauze. De asemenea, în foarte puține rânduri fata le-a povestit profesorilor despre comportamentul colegilor ei.
Tot în cadrul evenimentului, elevii și studenții au fost sfătuiți să se adreseze unui consilier, profesor sau părinte, în cazul în care colegii întrec limita dialogului și ajung să simtă orice stare de disconfort, rușine sau temere.
Un moment interesant al conferinței a fost reprezentat și de preocuparea manifestată de Melania Ion, președinta Consiliului Județean al Elevilor Timiș, care le-a adresat vorbitorilor întrebări, cu scopul de se informa în numele elevilor din întreg județul Timiș.
Discuția de final s-a învârtit în jurul gestionării lipsei de recție a elevilor, fenomen care poate fi gestionat de cadrelele didactice prin implicare tuturor elevilor în activități, menite să consolideze relații. De asemenea, profesorilor le-a fost recomandat să adopte o strategie de predare care să-i apropie de elev. Tinerii trebuie să se simtă în siguranță pentru a se deschide față de profesori.