8.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Cum ne protejăm de noul virus gripal, care face tot mai multe victime în Franța și în România? VIDEO

Noua gripă, care face ravagii în Franța, şi care a făcut victime şi printre români, este dată de virusul H3N2. Virusul provoacă o afecțiune contagioasă cu o evoluție severă, epidemică, sau chiar pandemică.

Pacienții care au acest virus acuză febră, dureri de cap, cefalee, mialgii, care sunt de fapt dureri de mușchi. De asemenea, cei afectați au ochii înlăcrimați, nasul înfundat, dureri de gât, tuse uscată, apoi o tuse umedă. În anumite tipuri de gripă, pacientul poate acuza și scaune moi. În privința acestei boli însă nu există această simptomatologie digestivă, ci doar cea respiratorie. Boala, în mod normal, la persoanele cu imunitate normală, evoluează în șapte zile. Boala se poate confunda ușor cu virozele banale, îndeosebi cu boala data de coxechi, cu simptome foarte asemănătoare. La persoanele cu imunitate scăzută, boala avansează mult mai repede.

„Virusul este unul mai agresiv și a adus foarte multe decese în Franța, dar și la noi în țară, în special în Capitală. Decesele s-au înregistrat în rândul persoanelor care au prezentat și patologii asociate. În principal persoanele cu patologie în plus, cei care prezintă boli pulmonare, cardiace, ciroză hepatică, diabet sau chiar și obezitate, au evoluție a bolii mult mai severă. Boala poate să ducă și la insufiență respiratorie, respectiv deces. Pacienții au obiceul greșit de a se tratata mereu singuri. Ideal ar fi ca, atunci când cineva prezintă o simptomatologie, indiferent de natura ei, să se prezinte la medicul de familie. El are cunoștințele necesare și știe dacă se poate ocupa de caz sau recomandă o persoană de specialitate. Dacă după primele recomandări evoluția nu este bună, va trebui consultat un specialist în boli infecțioase. Boala poate să dea și complicații, printre care suprainfecția bacterială, pneumonia, bronhopneumonia și chiar encefalita”, declară Virgil Musta, medic primar boli infecțioase.

În privința măsurilor de precauție, în Timiș există centre de santinelă. Asta înseamnă că la persoanele cu simptomatologie a virusului H3N2 se recoltează probe și se trimit la un laborator specializat. Aici se află dacă este vorba de virus gripal sau de virusul H3N2. Dacă vor exista cazuri și în Timiș, atunci se vor face protocoale speciale. Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este cel care deține o astfel de secție.

„Una dintre cele mai eficiente metode de precauție este chiar vaccinarea. În momentul când pacientul este vaccinat, acesta în maxim 2 săptămâni își formează anticorpii. Astfel este protejat. Vaccinul antigripal este gratuit în rândul copiilor și a persoanelor vârstnice. Ceilalți pot achiziționa vaccinul de la orice farmacie. Este cea mai eficientă metodă. Totodată în această perioadă este bine să nu frecventăm colectivitățile pentru există riscul contaminării. În această perioadă trebuie să ne hrănim foarte bine, să fim îmbrăcați corespunzător. Îmbrăcămintea trebuie să fie adaptată temperaturilor oscilatorii din ultima perioadă. Schimbările mari ale temperaturii favorizează foarte mult virusul. Să nu uităm de igiena tegumentului și să ne spălăm pe mâini cât mai des. În cazul apariției epidemiei este indicat ca oamenii să poarte pe stradă o mască de protectie”, transmite Virgil Musta.

Acesta mai spune că refuzarea vaccinării a devenit de fapt un trend, o rea înțelegere a patologiei medicale și a mecanismelor prin care organismul se apără împotriva agenților patogeni. Organismul trebuie ajutat, altfel există riscul îmbolnăvirii. „De exemplu, epidemia rujeolei a fost cauzată și a dat un număr impresionant de decese, tocmai din cauza nevaccinării”, spune Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :