Au trecut trei luni de când pandemia a pus stăpânire pe România. Toate aspectele vieții noastre au fost afectate. Am stat în case, am păstrat distanța fizică, purtăm mască și încercăm, încet-încet, să reintrăm în normalitate sau, mai bine zis, într-o nouă normalitate. Sănătatea a devenit o prioritate pentru toți, iar igiena e cea mai bună armă împotriva virusului Sars-Cov-2.
Spitalele din Timișoara au devenit front de luptă cu coronavirusul și parcă orice altă activitate medicală a fost pusă pe planul doi. Bolile nu țin cont însă de pandemie, iar timișorenii au avut și au în continuare nevoie de servicii medicale.
După trei luni, spitalele din Timișoara s-au redeschis, unele parțial, altele total, pentru cei care au nevoie de îngrijiri medicale. Oamenii sunt însă speriați de o posibilă contaminare cu COVID-19 și evită să meargă la spital. Unitățile de primiri urgențe din oraș au înregistrat, în aceste trei luni, o scădere a cererii, chiar și cu 30–40%, tocmai pentru că timișorenii s-au ferit să intre în spitale.
Pentru unele afecțiuni, ușile unităților sanitare din orașul de pe Bega au rămas deschise. De exemplu, pacienții cu cancer au avut parte de tratament. Dar a fost greu. Cei care au făcut chimioterapie la Spitalul Municipal din Timișoara au fost internați, au trecut prin tratament pentru câteva zile sau o săptămână, după care au fost trimiși acasă. Iar acest ciclul s-a repetat timp de trei luni, în condiții destul de grele pentru că vorbim despre pacienți dificil de transportat.
O altă problemă de care s-au lovit cei care au avut nevoie de servicii medicale în spitale a fost testarea pentru depistarea virusului Sars-Cov-2. Mai mulți timișoreni s-au plâns că trebuie să plătească testele pentru a beneficia de tratament, o practică despre care se vorbește la nivel național.
Spitalele, deschise treptat
De la începutul acestei luni, unitățile sanitare din Timișoara au început să deschidă unele secții. Primul spital din judetul Timiş dedicat COVID-19 s-a redeschis, în 4 iunie, şi pentru pacienţi cu alte afecţiuni. Este vorba despre Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeş” din Timişoara, care a obţinut aviz pentru redeschiderea compartimentului de pneumoftiziologie în vederea tratării bolnavilor cronici.
Directorul medical, Voichiţa Lăzureanu, a declarat că, deocamdată, se pot utiliza 75 de locuri, adică jumătate din capacitatea clinicii, urmând ca, în funcţie de evoluţia situaţiei pandemice, să se ia în discuţie extinderea acestora. În acelaşi timp, departamentul de boli infecţioase al spitalului, unde se mai află internați bolnavi cu COVID-19, rămâne dedicat acestei patologii. Au fost regândite circuitele medicale, iar toţi pacienţii sunt testaţi pentru Sars-Cov-2.
Maternitatea Bega din Timisoara, care a fost declarată spital-suport pentru pacientele identificate cu COVID-19, a fost redeschisă, în 10 iunie, pentru toate cazurile, fiind însă păstrate saloane pentru pacientele infectate cu coronavirus şi pentru copii. Unitatea a stat anterior goală, timp de două săptămâni, fără nicio pacientă internată.
Reprezentanţii maternității au reorganizat activitatea în spital. Au fost regândite circuitele separate, iar pacientele vor fi supuse triajului epidemiologic în curtea unităţii şi testate pentru coronavirus.
„În mod oficial, am redeschis Maternitatea Bega. Personalul este prezent, avem câteva schimbări în privinţa spaţiilor şi a personalului. Am deschis inclusiv ambulatoriul. Avem două saloane pentru viitoarele mămici, care vor fi testate pozitiv, şi un salon la Secţia de Neonatologie, apoi mai avem rezervat parterul. Oricum, toate pacientele vor fi testate. Noi ne-am organizat cu triaj, cu tot ce trebuie. Deocamdată, la această oră, nu avem nicio pacientă internată”, a declarat medicul Marius Craina, directorul clinicii.
La Maternitatea Bega au fost internate zeci de paciente de la începutul pandemiei de coronavirus şi au fost trataţi şi vindecaţi şi trei bebeluşi cu COVID -19. Niciun angajat al clinicii nu a fost contaminat, pentru că măsurile de precauție au fost luate rapid și echipamentele de protecție au fost utilizate încă de la început.
La Spitalul Județean Timișoara se fac intervenții chirurgicale și se preiau urgențele. Reguli de distanțare și circuite special sunt implementate și aici. Ce au de făcut pacienții? Trebuie să-și facă o programare la Ambulatoriu, merg la control și medicul specialist va decide ce urmează: internare, intervenție chirurgicală sau tratament la domiciliu.
„Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență «Pius Brînzeu» Timișoara aduce la cunoștința persoanelor care doresc să beneficieze de serviciile medicale oferite de instituția noastră că, începând cu data de 27.05.2020, pentru buna desfășurare și fluidizare a activității noastre, dar totodată și pentru evitarea aglomerării la intrare în Policlinica Spitalului, în contextul pandemiei COVID-19, se pun la dispoziția celor interesați două numere de telefon la care se pot face programări în sistemul informatic al instituției noastre, direct către cabinetele medicilor de specialitate. Programările se pot face de luni până vineri, între orele 07.30 și 19.30, la telefoanele 0752297252 și 0748331296”, a transmis unitatea sanitară.
Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal Timişoara a fost redeschisă parțial, în 12 iunie. Unitatea medicală a fost închisă pentru pacienţii non-COVID după ce a devenit spital-suport pentru suspecţi de infecţie cu coronavirus.
Potrivit managerului de la Spitalul Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, etajul al doilea al Clinicii de Dermatologie din Complexul Studenţesc din Timişoara rămâne dedicat pacienţilor suspecţi de COVID.
„Am luat decizia să reducem zona respectivă de spitalizare pentru pacienţi suspecţi de COVID la un singur etaj, respectiv la etajul al doilea al clădirii, unde vor funcţiona, în continuare, cinci saloane, iar etajul al treilea, unde vor fi nouă saloane însumând aproape 30 de paturi, va fi, împreună cu Ambulatoriul, care era pe strada Daliei, în aceeași clădire, parter şi etajul întâi, vor fi redeschise pacienţilor programabili cu diverse alte afecţiuni, conform ultimelor ordine de la Ministerul Sănătăţii”, spune Daniel Maliţa.
Managerul Spitalului Municipal Timişoara a declarat că au fost organizate circuite separate pentru ca nici pacienţii, nici cadrele medicale şi nici deşeurile care provin de pe două circuite să nu se intersecteze.
Vigilența rămâne cuvântul de ordine
Unitățile sanitare nu trebuie luate cu asalt însă, transmit medicii. Pandemia nu a trecut, iar dacă unitățile de primiri urgențe, ambulatoriile sau saloane vor fi supraaglomerate, riscul de răspândire a virusului crește. Medicul Virgil Musta, cunoscut acum în toată țara pentru reușitele în lupta cu Sars-Cov-2, trage un semnal de alarmă.
„Relaxarea măsurilor trebuie dublată, obligatoriu, de responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi. Masca și distanța în spații închise, precum și spălarea mâinilor nu sunt măsuri greu de pus în practică, iar ele trebuie respectate în continuare.
Se observă o creștere a numărului de cazuri în ultimele zile. Era de așteptat o anumită creștere. Nu trebuie să ne speriem, nu trebuie sa intrăm în panică. Tot ce trebuie să facem este să rămânem responsabili în respectarea celor de mai sus, pentru că, astfel, această creștere poate rămâne controlabilă, iar anumite focare vor putea fi izolate prin măsuri speciale locale sau sectoriale.
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, creșterea exponențială observată acum câteva luni în Italia (dau mereu acest exemplu și pentru că avem mulți români care au legătură directă cu această țară greu încercată), dar și, mai recent, în Brazilia, India și alte țări se va putea întâmpla și la noi, iar acest lucru ar impune din nou măsuri foarte dure.
Sunt foarte bucuros că până acum majoritatea românilor au înțeles corect situația (chiar dacă au fost și sunt tot timpul tot felul de teorii ale conspirației) și am speranța că înțeleg corect și acum și că se vor comporta ca atare pe mai departe. Timișoara stă bine, iar în ultimele zile nu am avut decât 1–2 cazuri. Haideți să continuăm să fim responsabili, atât în Timișoara, cât și în restul țării, pentru că, astfel, măsurile de relaxare vor continua și, poate, încetul cu încetul, viața va reveni la normal. Adevărat, o nouă normalitate, în care trebuie să ținem cont de anumite reguli”, a transmis medicul timișorean.