Primul român nu era nici frumos și nici urât, avea trăsături vesele și nu era de culoare albă.
Chipul reconstituit de cercetătorii de la o celebră firmă de reconstrucții antropologice, Kennis&Kennis, îl înfățișează pe primul român, cu trăsături altele decât ni le închipuiam.
Istoria lui ”Ion de la Anina”, începe cu mult înainte erei noastre, osemintele acestuia fiind descoperite în momentul în care o echipă de speologi în Peștera cu Oase, din județul Caraș Severin.
În februarie 2002, o echipă speleologică care explora sistemul carstic din Valea Minișului, în sud-vestul Munților Carpați, lângă Anina, a dezvăluit o cameră necunoscută anterior, unde au fost descoperite mai multe resturi de schelete de mamifere. Peștera, care părea să fi servit în principal ca cameră de hibernare pentru ursul de peștera, a prezentat aranjamente neobișnuite, cum ar fi așezarea unor resturi pe roci înălțate, sugerând o anumită implicare umană în depozitele acumulate. De fapt, speologii Ștefan Milota, Adrian Bîlgăr și Laurențiu Sarcina au descoperit o mandibulă umană completă, peștera fiind botezată atunci „Peștera cu Oase”.
Norocul le-a surâs speologilor și în anul 2003, când o altă echipă de cercetare compusă din Ștefan Milota, Ricardo Rodrigo și Mircea Gherase au descoperit rămășițe umane suplimentare pe suprafața peșterii. Astfel, un întreg schelet cranian anterior a fost găsit împreună cu un os temporal larg stânga și o serie de segmente osoase frontale, parietale și occipitale, craniul fiind botezat ”John of Anina”. Analizele oaselor descoperite au relevat faptul că aceastea au o vechime de 45.000 de ani.
Radu Frențiu, cel care a postat pe facebook despre această poveste spune că fața lui ”Ioan de la Anina” nu e nici pe departe la cum ne-am fi așteptat. ”Sunt sigur că nu aşa l-ați conceput sau visat pe primul român. Pentru că el nu are de fapt nimic idealist de a face cu „dacii și romanii” sau originile puriste, sănătoase din cărțile și lecțiile noastre de istorie. El este un „prototip” al nostru. Şi totuşi chiar dacă nu e neapărat „român” sau „vlah” în sensul tipic al cuvântului, el „a fost primul aici” și e foarte posibil că e strămoşul nostru comun direct din bagajul genetic. Într-o explicație scurta dar și incompletă, el e unul cel mai vechi schelete ale „omului timpuriu european” nu doar din țara noastră ci și de pe continent”.
Sursa: EVZ
Acum 45000 de ani nu existau Romani- cel mult oameni care traiau pe teritoriul ce urma sa devina Romania dupa muuuuuuult timp.