15.1 C
Timișoara
joi 9 ianuarie 2025

Cum arată Domul Catolic din Piața Unirii după restaurare. Imagini spectaculoase din interior și exterior

Lucrările de restaurare a Domului Romano-Catolic din Piaţa Unirii din Timişoara sunt aproape gata, după mai bine de doi ani de şantier.
Biserica romano-catolică este inclusă în circuitul turistic naţional şi internaţional al Capitalei Culturale Europene 2023, potrivit ADR Vest, care implementează proiectul cu finanţare europeană.
Investiţia se ridică la aproape cinci milioane de euro, nerambursabilă, din fonduri europene. Lucrările au început în ianuarie 2019 şi trebuia finalizată la 1 iulie 2021. Având în vedere întârzierile de până acum, Episcopia Romano-Catolică nu a anunțat încă o nouă dată pentru redeschiderea bisericii.
Lucrările de restaurare din exteriorul, interiorul, acoperișul și subsolul Domului Romano Catolic au fost în mare terminate. Acum se mai fac doar anumite lucrări de finisare.
Obiectele de cult, statuile și picturile au fost restaurate în laboratoarele și au început să fie puse la locul lor. Au fost reabilitate componentele artistice din lemn și vitraliile.
În interiorul bisericii, s-a refăcut pardoseala, care era degradată, s-au reparat scările din lemn, s-a curăţat şi restaurat tâmplăria, s-a înlocuit sistemului de încălzire a bisericii. De asemenea, s-au reabilitat instalaţiile sanitare şi de apă, și s-a înlocuit instalaţia electrică.
S-au realizat sisteme moderne de semnalizare anti efracţie, anti incendiu, un sistem audio şi supraveghere video.
Proiectul cuprinde și amenajarea zonei din jurul bisericii.
S-a restaurat și cripta şi pietrele tombale ale personalităţilor care îşi au locul de veci în cripta de sub nava Domului.
Domul Romano-Catolic a fost construit în două etape: 1736-1751 şi 1755-1774.
Proiectul realizat de Josef Emmanuel Fischer von Erlach.
Biserica este realizată în stilul baroc. Turlele au o înălţime redusă, determinată de apropierea zidului cetăţii.
Interiorul este bogat şi somptuos, remarcându-se cele nouă altare decorate în stil baroc şi rococo, sculptate de vienezul Johan Müller, împodobite cu icoane vechi, orga în stil Ludovic al XVI-lea, realizat de Leopold Wegenstein, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris, dar şi uşile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur.
SURA FOTO RADIO TIMIȘOARA/Emisiunea în limba germană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Abonamentele Timpark valabile în continuare

Toate abonamentele de parcare având valabilitatea până la data de 31 ecembrie 2024 pot fi folosite în continuare până pe data de 15 ianuarie...

Mátyás László expune seria de lucrări ,,Eva’’ la Galeria Brăteanu

Joi 16 ianuarie 2025, ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, desen şi modelaj a artistului vizual Mátyás László la galeria Brăteanu. ...

Citește și :