4.1 C
Timișoara
luni 25 noiembrie 2024

Cum ajungi pe Cheile Corcoaiei, o atracţie a Banatului Montan

În apropierea izvoarelor Cernei, la Cerna-Sat, veţi face primul popas, pe Cheile Corcoaiei, cea mai sălbatică şi mai impresionată privelişte de pe Valea Cernei.

Cum se iese din sat, după o sută de metri, se ajunge la intrarea în chei. Deşi nu au mai mult de 300 de metri, Cheile Corcoaiei impresionează prin tunelul ovoidal cu diametrul de 10 metri, săpat de apa Cernei în stânca înaltă de 100 de metri.

Basmul Cernei leagă prima luptă a viteazului Iovan Iorgovan cu balaurul de Cheile Corcoaiei. Se spune că, după ce i-au fost tăiate două din cele şapte capete, balaurul încearcă să străpungă muntele „înşurubându-se” prin stâncă pentru a scăpa de sabia voinicului, lăsând în urmă un traseu sinuos în calcare. Privind în sus, veţi avea impresia că pereţii sunt uniţi undeva, iar despicătura din stâncă este urma loviturii de sabie cu care Iovan Iorgovan a despicat piatra de calcar şi i-a tăiat cel de-al treilea cap al balaurului.

Aceste chei, care pot fi vizitate numai în timpul apelor scăzute, poartă numele bătrânei Corcoaia, cea care l-a sfătuit pe voinic să bea apă din izvorul Hercules pentru a se înzdrăveni.

Acolo, în chei, Iovan Iorgovan s-a rezemat atât de tare ca să-i dea lovitura cu sabia încât piciorul i-a intrat în stâncă, urma de pas uriaş se poate vedea şi astăzi.

Sursa: Banatul Montan – Ghidul tau turistic

Foto: Dan Tautan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :