Staţiunea montană Moneasa şi-a pierdut jumătate dintre turişti de la începutul acestui an, faţă de anii anteriori, pe fondul pandemiei de COVID-19, atât pentru că numărul locurilor de cazare au fost reduse pentru a asigura protecţia sanitară, cât şi pentru că mulţi au renunţat la vacanţe de teama infectării cu noul coronavirus.
Primarul comunei Moneasa, Ioan Nuţu Herbei, a declarat luni, pentru AGERPRES, că gradul mediu de ocupare a locurilor de cazare din staţiune a scăzut de la 75% în 2019, ‘la cel mult 40%’ de la începutul acestui an.
„Gradul de ocupare a scăzut practic la jumătate faţă de ce a fost în anii trecuţi şi la mai puţin de jumătate faţă de capacitatea de cazare existentă. Bineînţeles, căderea a fost imediat după declararea pandemiei, iar în momentul de faţă, din cele 1.700 de locuri de cazare din staţiune, sunt disponibile cel mult 800. Hotelierii au fost obligaţi să reducă locurile în primul rând pentru că nu mai pot lăsa decât o persoană în cameră, dacă nu e vorba de membri ai unei familii, pentru a se respecta distanţarea sanitară. Dar nici aceste locuri nu sunt toate ocupate, pentru că mulţi n-au mai venit în staţiune de teama acestui coronavirus”, a spus primarul.
El a arătat că „mii de turişti s-au pierdut” în 2020 şi prin anularea organizării unor evenimente tradiţionale, cum sunt Festivalul Clătitelor, Festivalul Ceaunelor sau zilele comunei.
Staţiunea Moneasa are aproximativ 1.700 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni, vile şi o tabără pentru copii. În 2018 şi 2019, gradul mediu de ocupare a fost de 75%, faţă de 50% înainte de introducerea tichetelor de vacanţă.