Unul dintre monumentele istorice de clasa A din Timiş, cula turcească din oraşul Ciacova, este salvată de fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Autorităţile locale de aici şi reprezentanţii ADR Vest au semnat deja contractul pentru restaurarea obiectivului.
Uniunea Europeană alocă peste 5 milioane de lei pentru ca această culă să redevină un monument istoric demn de vizitat.
“Finanțarea proiectului se acordă în cadrul Regio-POR 2014-2020, axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – și prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Finanțarea nerambursabilă acordată proiectului „Restaurarea și promovarea Turnului de apărare (cula) monument istoric din orașul Ciacova, județul Timiș” este de aproximativ 4,9 milioane lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Valoarea totală a acestuia este de aproximativ 5,1 milioane lei”, spun cei de la ADR Vest.
Proiectul va fi implementat pe parcursul a 24 de luni. Obiectivul final al acestuia este acela de a dezvolta oferta turistică și culturală a orașului Ciacova în vederea asigurării unei dezvoltări urbane viabile.
“Proiectul „Restaurarea și promovarea Turnului de apărare (cula), monument istoric din orașul Ciacova, județul Timiș” vizează reabilitarea, consolidarea, restaurarea și dotarea turnului de apărare (culei) cu echipamente specifice (proiector, ecran de proiecții holografice, sistem audio, binoclu panoramic, mobilier) în vederea funcționalizării și utilizării acestuia ca spațiu muzeal și expozițional. Suplimentar, se va amenaja peisager zona din vecinătatea monumentului istoric”, mai spun semnatarii contractului.
De asemenea, se vor finanța și activitățile de marketing și de promovare turistică, inclusiv digitizarea obiectivului de patrimoniu și a terenului amenajat prin proiect.
După restaurare, se estimează că numărul vizitatorilor va creşte cu 2000 de turiști la finalul primului an după implementarea proiectului (de la 500 de vizitatori pe an înainte de intervenția asupra obiectivului de patrimoniu, la 2500 de vizitatori după intervenția asupra obiectivului).