Cui pe cui scoate sau cum să ascunzi un fier ruginit după altul mai puțin ruginit

6119

Una din cele mai reprezentative imobile ale orașului este neîndoielnic Palatul Baroc. Renovat într-o proporție destul de mare, dar niciodată finalizat cu adevarat și definitiv, atrage atenția trecătorilor ce-și fac drum prin Piața Domului. Lucrările ample de renovare începute în anul 1980 par să nu se termine. Cu prilejul alegerilor locale ar fi potrivit să se sărbătorescă festiv cei 36 de ani de șantier. Aripa de est și curtea interioară sunt încă văduvite de fondurile meritate. Dar asta e alta poveste.

De câteva luni a apărut în dreptul fațadei principale o… măgăoaie. Mare, paralelipipedică din tablă ruginită. Tablă ce este cu înverșunare prezentată de autorități și de arhitecți drept un material nobil. Poate că timișorenii nu știu sa aprecieze la adevarata valoare noblețea fierotaniei.

Nici scopul încropirii nu este prea clar. Unii susțin că ar trebui să fie un postament sau o parte componentă a unei viitoare opere de artă. Alți mari specialiști spun ca dreptunghiul de fier în sine este o operă. Cine poate ști?

Cert e că ruginitura care „de fapt nu este rugină” acopera vederea palatului până la anularea efectului maiestuos al său. Lucrurile încep să se reglementeze de la sine. Un întreprinzator cu mult simț civic (și de ce nu și artistic?) a trecut la fapte. A răzbunat muzeul de artă. Așa că ferotania va fi la rândul ei acoperită de priveliștea mult mai reconfortantă a unei crâșme.

În aceste zile o mână de muncitori dau zor să isprăvească lucrarea de mare investiție artistică ce va completa firesc panorama pieței baroce. Căci, nu-i aşa, ce este mai potrivit la poarta unui muzeu de artă decât un birt, chiar și de înalt angajament cultural? Iar ca sincronicitatea dintre locantă și coșmelie să fie perfectă, ambele sunt din fier. Ce-i drept barul încă nu este ruginit.

2 COMENTARII

  1. Cea mai monstruoasa chestie care o puteau amplasa in Piata Unirii!!Opera de arta sau nu ( dupa parearea mea este o bucata de rugina), este prost amplasata.Strica tot farmecul Palatului Baroc..

  2. ,,tabla ruginita,, se numeste corten si chiar este un material modern. Poate fi considerat nobil din anumite puncte de vedere. Dar aripa aia de submarin amplasata chiar in fata intrării muzeului este rezultatul unui eșec de proiectare. ,,piesa de arta,, ascunde panouri electrice care nu au fost poziționate corect de la început. Cred ca au uitat de ele….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.