Securitatea comunistă urmărea cu atenţie şi încerca să reducă la tăcere vocile critice ale personalităţilor din exilul românesc.
Una dintre acţiuni a fost denumită ”Forum 89” şi viza urmărirea activităţilor derulare de Herta Muller şi Richard Wagner, doi scriitori români celebri interzişi în România. Herta Müller avea să devină în anul 2009 laureata premiului Nobel pentru literatură. Cei doi scriitori aflaţi în exil participau la acţiuni ale diasporei româneşti, unele fiind organizate cu sprijinul Bisericii Evanghelice Lutherane din Republica Federală Germania. În 6 aprilie 1989, Inspectoratul Judeţean de Securitate din Sibiu înainta comitetului judeţean al PCR o notă ”referitoare la unele acţiuni antiromâneşti preconizate în străinătate”.
Securiştii susţineau că potrivit unor informaţii, în programul manifestărilor ocazionate de a 23-a ediţie a ”Zilelor festive ale Bisericii Evanghelice” din RFG, ”la iniţiativa unor scriitori originari din Banat grupaţi în jurul cuplului Herta Muller – Richard Wagner, elemente cu poziţie deosebit de ostilă ţării noastre a fost inclus un aşa-zis Forum Romania, sub deviza «tensiuni complexe», în care să se pună în discuţie situaţia economică şi drepturile omului din România”. În documentul declasificat de CNSAS se mai susţine că securitatea din România urma să declanşeze ”un complex de măsuri de prevenire şi contracarare”, în realizarea cărora trebuia să fie angajată şi conducerea cultului evanghelic din România. ”Prin intermediul acesteia va fi concepută şi transmisă conducerii Uniunii bisericilor evenghelice din RFG o notă de protest prin care se va solicita adoptarea unei atitudini ferme de respingere, din partea unor personalităţi cultice cu poziţie favorabilă României şi cu rol de conducere în cadrul uniunii”, se susţine în nota informativă.
Continuarea pe adevarul.ro