1.2 C
Timișoara
duminică 24 noiembrie 2024

Cu un stat îngropat în datorii, 2025 se anunță un an teribil pentru români

București. Taxe și impozite mai mari de așteaptă anul viitor, după alegerile parlamentare și prezidențiale, conform experților în economie. Guvernul nu a reușit să implementeze reformele necesare reducerii deficitului bugetar, convenite cu Comisia Europeană.

Oficialii de la Bruxelles au emis un avertisment pentru guvernanții de la București cu privire la eșecul măsurilor de reducere a deficitului bugetar. Autoritățile române speră că vor reuși să obțină o amânare de șapte ani pentru încadrarea în ținta de deficit, de 3%.

Taxe și impozite mai mari

După alegeri, ne putem aştepta la o înrăutățire a situației economice, apreciază Cristian Păun expert în macroeconomie. În opinia sa vor urma noi majorări de taxe, dar și mai multe insolvențe la nivelul firmelor. În opinia sa, în ciuda datoriei uriașe a statului, 52% din PIB, guvernul continuă să se împrumute în ritm accelerat.

„Guvernul a crescut cheltuielile semnificativ de mult, mai ales cheltuielile, cum le spunem noi, structurale, care nu pot fi tăiate atât de uşor ulterior. Vom avea mari probleme pentru că eu nu văd o acţiune amplă de redimensionare a statului şi repoziţionare a statului pe funcţiile sale de bază, care înseamnă educaţie, sănătate, siguranţă naţională, apărare şi justiţie”, a afirmat Cristian Păun într-un interviu pentru Epoch Times.

Cristian Păun susține că o majorare de taxe este iminentă. Cheltuielile publice cu salariile din sectorul bugetar au crescut foarte mult, mai ales în zona administrațiilor locale și centrale. Mai mult, atrage atenția, acesta, a crescut gradul de politizare în instituțiile publice, iar managementul privat al instituțiilor de stat este doar mimat. Acest lucru duce la scăderea calității serviciilor publice oferite.

„A crescut gradul de politizare în instituţiile publice, este mimat acel management privat în companiile de stat, dependenţa de factorul politic este la cote extraordinar de înalte şi periculoase. Ca să o spun aşa mai pe şleau, cred că nici o femeie de serviciu dintr-o şcoală nu mai este angajată fără să aibă pe cineva la inspectoratul judeţean, ceea ce este foarte, foarte periculos pentru calitatea serviciilor publice plătite extrem de scump pe deficit şi datorie”, a mai spus economistul.

Vremurile se anunță sumbre

Cristian Păun crede că vom avea o majorare de taxe după alegeri. În primul rând ar fi vorba despe o creștere a TVA, urmată de o majorare a impozitului pe venit – cota unică. Acest lucru se va întâmpla deoarece nu va exista o ajustare a statului nici după alegeri. Dimpotrivă, este de așteptat ca numărul angajaților să crească cu clientela de partid. Iar costurile vor fi asigurate tot din datorii, din deficit și din majorarea fiscalității.

„Cu siguranţă va creşte TVA-ul, numai că aici ei au o problemă, pentru că nu încasează tot TVA-ul, şi atunci vor trebui să aplice o creştere semnificativă de TVA ca să fie siguri că încasează măcar 60% din el, sau 2/3 din el. Deci, practic, creşterea de TVA se va face inclusiv cu acel procent pe care ei nu îl încasează din TVA-ul respectiv. Asta mă duce cu gândul la minim 21%, dacă nu cumva chiar 22%”, a apreciat Cristian Păun, conform sursei citate mai sus.

Economistul se așteaptă inclusiv la o creștere a cotei unice de la 10 la 16%. Ba mai mult, nu exclude nici înlocuirea impozitului unic pe venit cu cel în cote progresive. Majorările de taxe nu vor avea, însă efectul urmărit, ci dimpotrivă. Având în vedere mediul privat afectat de numeroase probleme, economia va cunoaște un recul puternic. Pe cale de consecință, sumele colectate la bugetul statului vor fi mai mici în ciuda majorărilor fiscale.

Taxe mari, economie în colaps

Cristian Păun nu crede că eventualele majorări de taxe și impozite vor aduce mai mulți bani la bugetul de stat. El crede că, dimpotrivă, mediul de afaceri va avea de suferit, dat fiind că se confruntă deja cu multe probleme. În urma aplicării unor asemenea măsuri vor fi încasate sume mai mici la bugetul public. Economia va înregistra un recul, iar lucrurile se vor înrăutăți la toate nivelurile.

El a spus că sunt așteptate falimente și suspendări de activitate, în condițiile creșterii fiscalității.

„În momentul în care tu aplici această fiscalitate pentru a apăra un sector public supradimensionat şi care nu produce foarte multe bunuri publice de valoare, straturile birocratice din România nu fac altceva decât să producă tot felul de documente fără valoare, autorizaţii fără valoare adăugată semnificativă, or, în momentul în care tu faci aşa ceva, nu poţi decât să vezi cum economia se usucă, nu înfloreşte şi atunci cumva vom avea un recul”, a concluzionat Cristian Păun.

Sursa: https://evz.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Liderul PSD Timiș și-a exercitat dreptul la vot cu optimism

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, a ajus la seția de votare din cadrul școlii gimnaziale numărul 30 din zona Soarelui la ora 11....

Liberalul Marilen Pirtea a votat „pentru ca educația să reseteze societatea”

Președintele liberalilor timișoreni a votat în această dimineață pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale la secția de vot din incinta Liceului Teoretic „William Shakespeare”...

Citește și :