Cu ce pericole te confrunți când pregătești grătarul

514

Vremea frumoasă ne îmbie să stăm mai mult în aer liber, să organizăm picnicuri și să facem un grătar cu prietenii. Cei mai mulți dintre noi știu deja că grăsimea și carnea arsă conțin substanțe cancerigene, dar acestea nu sunt singurele pericole pe care le ascunde grătarul.

Atenție cu ce cureți grătarul!

Este simplu să cureți arsura de pe grătar cu o perie de sârmă, dar acest lucru ascunde un pericol deosebit de grav. Uneori, pot rămâne lipite de grilaj bucăți subțiri de sârmă din perie, care ajung apoi în farfuria ta și, în cele din urmă, în stomac. Sârmele mai subțiri decât niște ace provoacă răni grave pe traectul digestiv, perforează stomacul și organe vitale producând ulcerații și infecții greu de vindecat. Folosește mai bine o perie din plastic dur sau un burete din sârmă de oțel, care nu se poate rupe în timp ce cureți grătarul.

Ferește-te de fum!

Fumul pe care îl emană cărbunii conține toxine periculoase pentru plămânii tăi. Când frigi carnea pe grătar, încearcă să stai la distanță de fum, oricât de apetisant ți se pare că miroase. Particulele infime de chimicale se lipsesc de hainele și de pielea ta, ajung în mâncare și în cele din urmă în organism. Este bine să fii precaut și să nu stai în trâmbele de fum pe care le emană grătarul.

Ai grijă să nu arzi carnea!

Carnea arsă pe grătar este deosebit de periculoasă și cancerigenă. Pregătită direct pe flacăra cărbunilor și ”scăldată” din plin în fum, carnea trece printr-o serie de transformări chimice și produce hidrocarburi nocive. Aceste substanțe se acumulează în organism, deoarece sistemul digestiv nu reușește să le elimine complet, și ajung cu timpul să favorizeze apariția și răspândirea cancerului. Conform Institutului pentru Cancer din SUA, persoanele care consumă des cărnuri pregătite pe grătar, fără să își ia măsuri de precauție, sunt predispuse la cancer de stomac, de plămâni, de prostată și de piele, precum și la leucemii.

Cum poți evita pericolele

Ține carnea la marinat într-un sos dens înainte de a fi gătită pe grătar și presară friptura cu ierburi aromate. Cu cât este mai suculentă și acoperită de condimente, cu atât carnea se arde mai puțin la contactul cu grătarul încins.

Ai grijă să nu lași carnea să se ardă și să capete o crustă neagră. Trebuie să o frigi pe grătar doar atât cât să fie bine făcută, dar nu arsă. Dacă ai bucăți de carne grasă, încearcă să tai cea mai mare parte din grăsime, pentru că aceasta se arde cel mai repede și acumulează substanțe cancerigene.

Nu lăsa grăsimea să picure prea mult peste cărbunii încinși, ca să nu producă fumul gros, atât de periculos pentru plămânii tăi.

Pregătește mai degrabă frigărui, pentru că sunt mult mai sănătoase. Bucățile mici de carne, înșirate printre bucăți suculente de legume, nu se ard la fel de tare ca friptura pusă direct pe grătar. Iar legumele făcute la grătar, chiar dacă se ard ușor pe margini, nu formează substanțe cancerigene.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.